Aanpassingen Woningwet niet goed voor huurder

In de Woningwet staan al meer dan een eeuw, sinds 1901 om precies te zijn, de regels over huren en verhuren. De wet is zodanig oud, dat het wel eens tijd werd om de spelregels een beetje aan te passen. Daarom heeft minister Donner onlangs een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd, om de Woningwet te wijzigen.

Waar draait dit voorstel om? Allereerst om het verbeteren van het toezicht op de woningcorporaties. Dat is voor huurders een goede zaak. Er zijn al raden van toezicht, maar die krijgen meer bevoegdheden om hun interne toezichttaak beter te kunnen uitvoeren. Het extern toezicht, door de Nederlandse Autoriteit toegelaten instellingen volkshuisvesting (voorheen Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting) wordt niet noemenswaardig aangescherpt – dat is jammer.

Ook jammer is dat de zeggenschap van de huurdersorganisaties in het wetsvoorstel veel minder is dan nu. Zo hebben de organisaties nu het recht om ‘ten minste twee’ commissarissen voor te dragen, dat gaat veranderen naar ‘één of meer’. Zo wordt het voor corporaties makkelijker om bewoners minder te betrekken bij de gang van zaken binnen de woningcorporatie.

Dan het heikele punt van de sociale huurgrens. De regel sinds 1 januari, is dat niet meer dan 10% van de sociale huurwoningen mag worden toegewezen aan huishoudens met een inkomen dat hoger ligt dan € 33.614. Deze toewijzingsnorm was al ingegaan, maar wordt in deze aangepaste Woningwet officieel geregeld. Wie net aan meer verdient dan die grens heeft een probleem: je verdient teveel voor een sociale huurwoning, maar te weinig om een behoorlijke woning te kopen. Blijft de veel te dure vrije huursector om een woning te kunnen vinden.

De Woonbond zet zich in om iets tegen de negatieve ontwikkelingen in de Woningwet te doen. Zo opende de belangenclub een tijdje geleden het meldpunt www.ikwilookwonen.nl, waar je jouw protest tegen de maatregelen kwijt kon. Binnenkort worden de resultaten van deze site aan minister Donner gepresenteerd, om te proberen hem op andere gedachten te brengen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook