Amsterdamse corporaties lobbyen voor hogere huurprijzen geliberaliseerde woningen

bron: Parool.nl

Woningcorporaties in Amsterdam willen voor sociale huurwoningen die binnenkort in de vrije sector terecht zullen komen, de huur sneller verhogen. Ze willen zelfs hogere huren doorvoeren dan volgens de landelijke afspraken is toegestaan. Hiervoor lobbyen de corporaties momenteel in politiek Den Haag, zo blijkt uit correspondentie die Het Parool in handen kreeg.

Huursombenadering

Om de enorme huurstijgingen van de afgelopen jaren een halt toe te roepen, maakte de Woonbond afspraken met Aedes, de landelijke vereniging van woningcorporaties. Een van de dingen die werden vastgelegd, was dat de totale huuropbrengst over sociale huurwoningen jaarlijks niet meer mag stijgen dan 1 procent boven de inflatie. Deze afspraak wordt de ‘huursombenadering’ genoemd en is met enkele kleine aanpassingen overgenomen door minister Blok (Wonen). Voor sociale huurwoningen die geliberaliseerd worden, willen Amsterdamse corporaties nu van deze landelijke afspraak afwijken.

Geliberaliseerde woningen duurder

Sociale huurwoningen die vrijkomen en daarna in de vrije sector terechtkomen, zouden volgens Amsterdamse corporaties niet meer onder bovenstaande maximale huursomstijging vallen, omdat ze niet meer tot de sociale sector behoren. Hierdoor zou een huurverhoging van meer dan 1 procent boven de inflatie mogelijk zijn. Een huurwoning wordt geliberaliseerd zodra deze, nadat hij vrijkomt, voor een prijs boven 710,68 euro wordt verhuurd (de zogenaamde liberalisatiegrens).

Amsterdam vaart eigen koers

De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) is het nooit eens geweest met de huursombenadering. Zij menen via afspraken met de gemeente en huurdersorganisaties al genoeg te doen voor de betaalbaarheid van huurwoningen. De AFCW vreest dat een beperking van de huursom ertoe leidt dat ook de huren voor mensen die een verlaging het hardst nodig hebben, moeilijker gematigd kunnen worden. De verkeerde groep zou hiermee dus profiteren van de huurmatiging. Daarbij stelt Egbert de Vries, directeur van de AFWC, dat de Woonbond “te weinig oog heeft voor de Amsterdamse situatie, met weinig woningaanbod en haast geen huurhuizen in het middensegment”.

‘Onbehoorlijk’

Vandaag wordt er in de Eerste Kamer gestemd over de wet Doorstroming Huurmarkt, waarin ook de begrenzing van huurstijgingen en de huursombenadering is opgenomen. De Woonbond verzoekt de Eerste Kamer hierbij niet in te gaan op de lobby van Amsterdamse corporaties, omdat er volgens de vereniging juist tijd is om eindelijk iets aan de enorme huurstijgingen te doen. Ronald Paping, directeur van de Woonbond, noemt het “onbehoorlijk dat Amsterdamse corporaties hier, tegen de landelijke afspraken in, aan morrelen”.

Gerelateerd nieuws

Lees ook