Binnen 7 jaar 111.000 huurwoningen energieneutraal?

bron: NRC.nl

De handen zijn geschud! Bouwbedrijven gaan definitief samenwerken met woningcorporaties om ervoor te zorgen dat niet minder dan 111.000 huurwoningen energieneutraal worden gemaakt. De bedoeling is dat 250.000 huurders over 7 jaar geen energiekosten meer hoeven te betalen. Minister Blok heeft zijn steun aan het plan al toegezegd. Allereerst zullen 11.000 huurwoningen onder handen worden genomen.

6,5 miljard aan renovatiekosten

Het plan is simpel: in plaats van de energienota te betalen aan een energiebedrijf gaat de huurder dit bedrag (en natuurlijk de maandelijkse huur) aan de woningcorporatie betalen. De woningcorporatie gebruikt deze extra inkomsten weer om leningen af te kunnen sluiten zodat met het geld uit de leningen bouwbedrijven kunnen worden betaald om de huurwoningen energieneutraal te maken. De totale renovatie wordt geraamd op 6,5 miljard euro. Per woning liggen de kosten op zo’n 60.000 euro.

Geen overheidsgeld

De samenwerking tussen bouwbedrijven als BAM, Ballast Nedam en Dura Vermeer en woningcorporaties als Portaal, Wonen Limburg, Tiwos en Lefier is tot stand gekomen zonder gebruik te maken van overheidsgeld. De corporaties krijgen de gelegenheid om de leningen over tientallen jaren af te lossen. Eventueel kunnen de corporaties proberen private investeerders zover te krijgen om te investeren in het energieplan.

Gerelateerd nieuws

Lees ook