Blok: verbod op niet-kernactiviteiten voor woningcorporaties

bron: Vastgoedmarkt.nl

Elk nieuw idee of voorstel van onze minister voor Wonen Stef Blok wordt door vooral woningcorporaties vakkundig neergesabeld. Na alle ophef over de verhuurdersheffing en de inkomensafhankelijke huurverhoging moet nu Blok’s aanpak van de woningcorporaties het flink ontgelden. Zijn voorstel: blijf bij je leest! Voor corporaties betekent dit dat ze geen projecten meer kunnen aannemen waarmee ook dure huurwoningen en koopwoningen gemoeid zijn. Blok overweegt dan ook een wettelijk verbod op niet-kernactiviteiten.

Verlies per sociale huurwoning

Je mag je ook afvragen of Blok’s voorstel wel zo verstandig is. Natuurlijk moeten corporaties zich voornamelijk bezighouden met sociale huur. Alleen leveren activiteiten in deze sector vaak bitter weinig op. Sterker nog, gemiddeld gaat een corporatie voor 50.000 euro het schip gedurende de economische levensloop van een sociale huurwoning. Voor een sociale huurwoning in Amsterdam kan dit verlies zelfs oplopen to 100.000 euro.

Woningwet aanpassen

Een manier om deze verliezen te kunnen dragen is het aannemen van projecten waarbij ook de bouw van middeldure huurwoningen en koopwoningen zijn betrokken. Maar dat wil minister Blok dus duidelijk niet. Hij is zelfs bereid om de Woningwet te veranderen zodat het corporaties wettelijk is verboden zich nog bezig te houden met niet-kernactiviteiten. Dat deze maatregel bovendien nog zo’n 15.000 banen gaat kosten, neemt hij blijkbaar op de koop toe. En dat terwijl de bouwsector al maanden op apegapen ligt.

Achterstandswijken

Woningcorporaties zijn vooral bang dat door Blok’s voorstel er geen partijen meer zijn die willen investeren in bijvoorbeeld achterstandswijken. Dit levert weinig tot geen geld op waardoor investeerders wel twintig keer nadenken voordat ze hun geld in dergelijke projecten willen stoppen. Het is ook maar de vraag of gemeenten zich geroepen voelen deze taken over te nemen.

Of minister Blokzijn voorstel door gaat zetten is vooralsnog onduidelijk.

Gerelateerd nieuws

Lees ook