Bouw huurwoningen de komende jaren naar dieptepunt

bron: NOS

De komende jaren zal het aantal nieuwe huurwoningen fors afnemen. Zorgelijk volgens de SP, want de sociale sector heeft juist behoefte aan betaalbare huurwoningen. Een positieve wending volgens de VVD die vindt dat er al genoeg goedkope huurwoningen zijn. Waarborgfonds WSW maakte bekend dat de bouw van huurhuizen de komende jaren terug zal lopen van 28.000 nieuwe huurwoningen per jaar naar slechts 12.000 in 2017.

Meer investeren in kwaliteit

De VVD stelt dat de afname juist goed is, zeker voor woningcorporaties. De eenvoudige logica van de VVD: de huren stijgendus nemen de inkomsten voor de corporaties ook toe. De bouw neemt af dus blijft er meer geld over om te investeren in bijvoorbeeld de kwaliteit van de huidige woningen. Huurder blij, verhuurder blij.

Minister Blok opgelucht

Minister Blok was vooral blij dat het erop lijkt dat woningcorporaties voldoende financiële middelen overhouden om de verhuurdersheffing te betalen terwijl ze daarnaast ruimte over hebben om te investeren. De minister denkt dat corporaties zelfs meer geld zouden kunnen overhouden door te besparen op hun bedrijfskosten.

Gerelateerd nieuws

Lees ook