De Jekyll en Hyde van het Amsterdamse huurbeleid

Tienduizenden Amsterdamse sociale huurwoningen lopen door huurstijgingen de kwalificatie 'sociale huurwoning' mis. Of moet ik zeggen; tienduizenden huurwoningen zijn door de huurstijgingen beschikbaar gekomen voor de middenklasse, die zwaar verlegen zit om geschikte huurwoningen. De gevolgen van de Donnerpunten voor de huurprijzen van met name sociale huurwoningen heeft duidelijk twee totaal verschillende gezichten. Maar wat is wijsheid? Wegen de voordelen op tegen de talrijke nadelen in woonstad Amsterdam, waar het huisvestingsbeleid al tot de nodige migraine heeft geleid bij beleidsvoerders?

Dr. Jekyll - De nadelen

Aan de ene kant zullen er vele sociale huurwoningen verdwijnen waardoor wachtlijsten nóg verder zullen oplopen. Ook zullen de huidige scheefwoners geen last ondervinden van de huurstijgingen, omdat die nieuwe huurprijzen alleen gelden voor nieuwe huurders. Dus blijven scheefwoners lekker op hun plek zitten en zullen ze er niet over piekeren om een (duurdere) huurwoning te betrekken. Een ongunstig scenario voor huishoudens met lage inkomens.

Mr. Hyde - De voordelen

Daar staat tegenover dat de middenklasse die momenteel vooral moet kiezen uit te goedkope of te dure huurwoningen, eindelijk wat meer geschikte huurwoningen voorgeschoteld krijgt. In Amsterdam stijgt ongeveer 20% van de sociale huurwoningen door de toegekende Donnerpunten tot een huurprijs tussen de 650 en 900 euro. En dit is nu juist de prijsklasse waar de middenklasse met veel moeite probeert die ene speld in de hooiberg te vinden. Een bijkomend voordeel voor de woningcorporaties is dat de verhoogde huur meer inkomsten betekent. Dit extra geld kunnen ze weer gebruiken om te investeren in de lamgeslagen huurmarkt.

Huurparadijs

Hans van Harten, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, benadrukt dat de stad Amsterdam moet kiezen voor welke bevolkingsgroep ze ruimte wil maken: de middenklasse of juist de lagere klasse. Van Harten geeft aan dat de keuze voor de middenklasse absoluut zijn voorkeur heeft. "Sociale huurwoningen zijn er genoeg, laten we nu eerst eens de middenklasse een alternatief bieden." Volgens van Harten zou de ideale situatie bereikt zijn als alle huurwoningen tegen een marktprijs worden verhuurd. Oftewel totale liberalisatie van de huurmarkt. Huishoudens met lage inkomens zouden gecompenseerd worden met een gerelateerde huurtoeslag. Het is de vraag of dit huurparadijs ooit het licht zal zien. In de tussentijd nemen we alvast nog een aspirientje.

Gerelateerd nieuws

Lees ook