Huurprijzen stijgen door Donnerpunten

bron: Parool.nl

In het verleden werd nog beweerd dat het toekennen van Donnerpunten, oftewel woningwaarderingspunten, heel weinig invloed zou hebben op de huurprijzen. Nu blijkt uit cijfers van de Huurdersvereniging Amsterdam en de Woningbond toch het tegendeel.

Grote zorgen voor huurders

Zo bleek dat de gemiddelde huurprijs van een sociale huurwoning het afgelopen jaar steeg van 474 euro naar 568 euro. Dat is meer dan een fikse stijging. Huurverhoging kan worden ingevoerd op het moment dat een woning veel Donnerpunten verdient. Bij de maximale 25 Donnerpunten mag de verhuurder 123 euro huur meer vragen per maand. Één van de gevolgen van dit systeem is dat sommige huurders honderden euro's meer huur betalen dan hun buren, die al voor de invoering van het systeem in de woning woonden. Volgens onderzoekers is ook de huurquote flink gestegen. Het deel van het inkomen dat mensen kwijt zijn aan hun huur, steeg namelijk naar 42%. Volgens huurdersverenigingen is dat een veel te groot en onbetaalbaar percentage. Vooral de prijzen van huurwoningen in Amsterdam stijgen zo snel dat veel sociale huurwoningen te duur worden voor een grote groep huurders.

Gevolgen huurmarkt

Veel huurders met lage huren besluiten door alle stijgende prijzen en nieuwe maatregelen te blijven zitten op hun plek. Zo'n 70% van de huurders denkt er momenteel niet aan om te verhuizen, omdat ze bang zijn veel meer te moeten gaan betalen terwijl het wooncomfort niet significant verandert. Voor de invoering van de Donnerpunten werd beweerd dat veel verhuurders geen huurverhoging in zouden voeren bij het toekennen van de punten. Ook dit blijkt dus niet te kloppen.

WOZ-waarde

De waarde van een huis heeft ook gevolgen voor de huurprijs. Bij een WOZ-waarde hoger dan 2900 euro per vierkante meter krijgt de woning 25 punten toebedeeld. Dit betekent dat de huur mag worden verhoogd met 123 euro. Bij 15 punten mag de huur met 73 euro omhoog. Bij verhuizingen van de ene sociale huurwoning naar de andere worden de huurders als 'nieuwe' huurders gezien. Er wordt dus niet naar het inkomen gekeken.

Gerelateerd nieuws

Lees ook