Europese Commissie sceptisch over Nederlandse huurmarkt

bron: Cobouw.nl

Zolang andere woningmarktsectoren gesubsidieerd blijven, zullen beleggers volgens de Europese Commissie terughoudend zijn om te investeren in vrijesector huurwoningen in Nederland. Ook over de sociale huursector uitte de commissie haar zorgen in een gisteren verschenen landenrapport.

Belemmering vrije sector

Van alle woningmarktsectoren is de particuliere huurmarkt de enige die niet vanuit de overheid gesubsidieerd wordt. Dit maakt het volgens de Europese Commissie voor zowel institutionele als particuliere beleggers minder aantrekkelijk om te investeren in huurwoningen in de vrije sector.

De fiscale voordelen waarmee de koop van een eigen woning wordt gestimuleerd, zorgen er volgens de commissie voor dat huishoudens steeds minder geneigd zullen zijn om een relatief hoge huurprijs te betalen. “Zo lang deze fiscale voordelen op het huidige hoge niveau worden gehandhaafd, zullen ze de werking van de vrije huursector blijven belemmeren”, aldus de commissie in het rapport over Nederland.

Sociale huur

Ook uitte de Europese Commissie zich kritisch over de sociale huurwoningsector in Nederland. Waar ons land de grootste sociale huurmarkt heeft van de Europese Unie, blijven de wachtlijsten onverminderd bestaan. Maatregelen tegen scheefwonen hebben vooralsnog een zeer gering effect gehad.

Gerelateerd nieuws

Lees ook