Gemeenten willen zelf sociale huurwoningen gaan bouwen

bron: Nu.nl

Het lijkt erop dat gemeenten niets hebben geleerd van het verleden. Dat er grote verliezen zijn geleden met het aankopen van bouwgrond, om maar wat te noemen. Miljoenen euro’s aan bouwgrond verdwenen geluidloos in het rioolputje van woningmarkt. Maar zelfs nu woningcorporaties niet al te happig zijn op het bouwen van sociale huurwoningen denken gemeenten toch dat ze het beter zelf kunnen. Met alle risico’s van dien.

Verhuurdersheffing

Dat woningcorporaties twee keer nadenken voordat ze investeren is op zich niet zo vreemd. De verhuurdersheffing hangt immers als het zwaard van Damocles boven hun hoofden. Maar is het dan aan de gemeenten om de taak van de corporaties op zich te nemen? Volgens kamerlid Barbara Visser van de VVD moeten gemeenten zich totaal niet bemoeien met de bouw van sociale huurwoningen. Dat bijvoorbeeld gemeente Assen onlangs 5,5 miljoen euro uittrok voor de bouw van 36 sociale huurwoningen is totaal niet gepast, meent Visser. Want wat weet een gemeente nu helemaal over de sociale huurmarkt en projectontwikkeling?

Afspraken met woningcorporaties

Vooral het grote risico dat gemeenten lopen door zich als corporaties voor te doen is volstrekt onzinnig. Gemeenten hebben niet de bouwkennis paraat om dergelijke investeringen verstandig te kunnen doen. Ook minister Blokdenkt dat het geen goede zaak is als gemeenten op eigen houtje huurwoningen gaan bouwen. Volgens hem zou het al helpen als de gemeenten duidelijke afspraken maken met woningcorporaties over de bouw en projectontwikkeling. Naast Assen hebben ook Olst-Wijhe, Delfzijl, Nijmegen, Groningen en zelfs Amsterdam het voornemen om zelf sociale huurwoningen te gaan bouwen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook