Grote groep alleenstaanden tussen wal en schip door nieuw wetsvoorstel

bron: Woonbond

Een nieuw wetsvoorstel van minister Ollongren, waarin gepleit wordt voor verlaging van de inkomensgrens om aanspraak te maken voor een sociale huurwoning, kan veel problemen opleveren voor een grote groep alleenstaanden. Oppositiepartijen PvdA, Groenlinks en de SP hebben voorstellen ingediend om de wet te wijzigen.

Tussen wal en schip

Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen wordt sociale huur voor een grote groep alleenstaanden onbereikbaar. Dit levert veel problemen op, want tegelijkertijd is het huren van een vrije sectorwoning of het kopen van een huis voor hen onbetaalbaar.

Te lage grenzen

Op dit moment is de inkomensgrens voor aanspraak op sociale huurwoningen voor elk type huishouden € 39.055. De wet van Ollongren moet ervoor zorgen dat deze grens voor alleenstaanden omlaag gaat naar € 35.938. Ook gaat de inkomensgrens voor meerpersoonshuishoudens omlaag naar € 43.126. Deze grenzen zijn veel te laag, vinden ook de Woonbond en Aedes. Zij pleiten voor hogere inkomensgrenzen. Ook willen zij dat er onderscheid wordt gemaakt tussen huishoudens van twee personen en huishoudens van drie personen of meer.

Wetswijziging oppositie

De partijen willen dat de inkomensgrenzen worden verhoogd. Er is een goede kans dat de wet nog aangepast wordt aangezien het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste kamer.

Verschillende voorstellen

De oppositiepartijen zijn het met elkaar eens dat de inkomensgrens verhoogd moet worden. Over de precieze uitvoering verschillen ze echter van mening. De SP wil de grens ongeacht het type huishouden verhogen naar € 55.000. De PvdA stelt voor om de grens van alleenstaanden op € 39.055 te laten staan. De grens van tweepersoonshuishoudens zou omhoog gaan naar € 43.574 en huishoudens van drie of meer personen zouden een grens hebben van € 52.000. Groenlinks wil aan het huidige plan van minister Ollongren alleen de inkomensgrens toevoegen van € 52.000 voor huishoudens met drie of meer personen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook