Hogere huurprijs voor scheefwoners absoluut vereist

bron: Nu.nl

Na enkele weken radiostilte rond het debat over de huurverhoging voor scheefwoners, benadrukt minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken vandaag nogmaals dat deze verhoging absoluut noodzakelijk is om de doorstroming te bevorderen in de woningmarkt.

5% Huurverhoging

Vandaag wordt in de Eerste Kamer het wetsvoorstel behandeld dat de mogelijkheid biedt om huishoudens met een inkomen vanaf 43.000 euro een hogere huur te laten betalen. De huur zou vanaf 1 januari 2013 maximaal met 5% verhoogd kunnen worden. Volgens Spies is de maatregel nodig om scheefwonen effectief tegen te gaan. Het grote probleem is momenteel dat veel mensen in een sociale huurwoning zitten, bedoeld voor inkomens tot 34.000 euro. Deze huurders gaan meer verdienen, maar blijven wel op hun plek zitten, gemiddeld zo'n 13 jaar. Daardoor is het voor huishoudens met minder geld niet mogelijk om betaalbare huurwoningen te betrekken en ontstaan er ellenlange wachtlijsten, zeker in de grote steden.

Investeringsmogelijkheden

Een ander positief en noodzakelijk effect van de huurverhoging is dat de verhuurders en woningcorporaties meer mogelijkheden krijgen om te investeren, bijvoorbeeld in het aanbod aan (betaalbare) huurwoningen. De laatste jaren steeg de huur mee met de inflatie. Deze verhogingen gaven de verhuurders te weinig ruimte om te investeren in de woningmarkt. 'Dat moet dus zo snel mogelijk anders, het liefst vandaag nog', zo meent Spies. De Eerste Kamer zal vandaag het wetsvoorstel in beraad nemen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook