Huidige huurverhogingen leiden tot hogere huren in 2014

bron: Nugeld.nl

Zou het kunnen dat de huurverhogingen van de afgelopen maanden indirect voor nieuwe huurverhogingen in 2014 zorgen? Volgens de Woonbond wel. Directeur Ronald Paping is ervan overtuigd dat de huidige huurverhogingen zullen leiden tot forse verhogingen in het komende jaar. Volgens hem is er sprake van een zogeheten ‘huurprijsspiraal’ waardoor de huren met 2% teveel zullen stijgen. Het is aan de Tweede Kamer om zo snel mogelijk in te grijpen.

Huurder betaalt dubbel

Paping legt het als volgt uit: de pas ingevoerde huurverhogingen zullen leiden tot een hogere inflatie die op haar beurt weer leidt tot hogere huurverhogingen in 2014. Te hoog, zegt Paping. Doordat bij de berekening van de inflatie de gevolgen van de huidige huurverhogingen worden meegenomen, wordt uiteindelijk de huurder twee keer zo hard gepakt. Deze berekening moet dan ook aangepast worden, want het kan volgens hem niet zo zijn dat de huurder volgend jaar nog meer huur betaald omdat de huurprijzen dit jaar zijn verhoogd.

Brief aan Tweede Kamer

De Woonbond heeft inmiddels via een brief aan de Tweede Kamer gevraagd om nog eens goed te kijken naar de wijze waarop de inflatie wordt berekend en hoopt dat er aanpassingen zullen volgen zodat de huurverhogingen in 2014 lager uit zullen vallen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook