Huren is het nieuwe toverwoord

bron: nd.nl

De trend is overduidelijk. Huren is het nieuwe toverwoord. Niet minder dan 700.000 huishoudens willen de koopwoning laten voor wat ze is en hun intrek nemen in een huurwoning. Dat is maar liefst 43% meer dan twee jaar geleden.

Huren of kopen

De trend was te verwachten. Steeds meer gezinnen zijn onzeker over hun toekomstperspectieven. Een baan hebben is tegenwoordig op z'n zachts gezegd geen zekerheidje meer. Bovendien trekken banken de teugels van de hypotheken alsmaar strakker aan, waardoor minder geleend kan worden dan voorheen. Misschien wel verstandig - de ruimhartige hypotheken waren tenslotte één van de grondleggers van de hedendaagse crisis - maar niet minder vervelend. Een bijkomende reden om liever een woning te huren is de toename in zzp'ers. Steeds meer mensen werken met tijdelijke contracten of op freelance basis. Dan is de keuze voor een huurwoning makkelijk gemaakt. Want een hypotheek krijgen zonder vast contract? Forget about it.

Bereid meer te betalen

Het beleid van de overheid zal veel mensen over de streep trekken om eens op zoek te gaan naar een prettige en betaalbare huurwoning. Want verplicht aflossen is niet ieders cup of tea. Tel daarbij op alle bijkomende maatregelen voor de koopsector. Nee, huren is het toverwoord. Hoe ironisch is het dan dat de structurele vraag naar huurwoningen weer leidt tot hogere huurprijzen. In twee jaar tijd steeg het aantal euro's die men bereid is neer te leggen voor een huurwoning van 610 naar 692 euro. Maandelijks hebben we nu dus 82 euro meer over voor een huurstulpje. Aan de andere kant, de hogere huurprijzen werken weer als lokaas voor beleggers. Want een huurwoning bouwen in de vrije sector wordt een stuk aantrekkelijker als de opbrengsten hoger zijn. En zo komt alles weer op z'n pootjes terecht. Dus wat te doen? Huren!

Gerelateerd nieuws

Lees ook