Huur fors omhoog door verhuurdersheffing

bron: Nu.nl

Gaat de huurder opdraaien voor de onvermijdelijke verhuurdersheffing? Het rapport van Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) laat weinig ruimte voor andere conclusies. De komende jaren zal de huur explosief stijgen, zoveel is duidelijk. Is nu de gemiddelde maandelijkse huur 441 euro, in 2017 gaat een huurder gemiddeld 543 euro betalen. Met deze extra inkomsten hopen woningcorporaties vooral een groot deel van de verhuurdersheffing te kunnen bekostigen.

Extra inkomsten voor corporaties

Je kan het de corporaties ook niet echt kwalijk nemen, zij moeten tenslotte toch ergens geld vandaan zien te toveren om de last van de heffing te kunnen dragen. Door de huurverhogingen zullen de huurinkomsten bij de corporaties met 22% stijgen. Veel belangengroeperingen in de huursector hadden liever gezien dat corporaties en verhuurders een deel van hun inkomsten zouden gebruiken om te investeren in de doodgeslagen woningmarkt. Maar met 1,7 miljard euro aan heffingen in het vooruitzicht is investeren wel het laatste waar corporaties momenteel aan moeten denken.

Verhuurdersheffing zware last

Politici zijn er dan ook als de kippen bij om met de beschuldigende vinger te wijzen naar de enige echte boeman die de woningmarkt momenteel rijk is: minister Stef Blok. ‘Wakker worden!’, zegt SP-lid Paulus Jansen. ‘Opnieuw aan tafel!’, roept D66-lid Kees Verhoeven. Juist nu de bouw alles doet behalve bouwen is het van levensbelang dat deze sector weer gezond wordt. De verhuurdersheffing houdt de huursector en de bouw in een wurggreep. En alleen minister Stef Blok is in staat om tussen beide te komen. Maar of hij dat aandurft, blijft vooralsnog de vraag.

Gerelateerd nieuws

Lees ook