Huurders dwingen te verhuizen oplossing voor wachtlijsten?

bron: Volkskrant

Woningcorporatie Stadgenoot uit Amsterdam komt met een idee voor het aanpakken van de lange wachtlijsten voor corporatiewoningen in de stad: het zogeheten ‘wooncontract’. Dit houdt in dat je als huurder verzekerd bent van een passende woning, maar dat je verplicht wordt te verhuizen naar een andere woning als de huidige niet meer bij je situatie past. Zo wordt voorkomen dat huurders woningen ‘bezet’ houden die beter benut kunnen worden, waardoor de doorstroming van huurhuizen zal verbeteren.

Jarenlang wachten

Stadgenoot is met 30.000 huurwoningen een van de grotere woningcorporaties van Amsterdam. Hun woningen wisselen gemiddeld maar één keer in de 20 jaar van huurder, terwijl de wachtlijsten lang zijn. Gemiddeld staan mensen in Amsterdam 14 jaar op de wachtlijst voordat ze een huurwoning aangeboden krijgen. Daarnaast gaat een derde van de huurwoningen die vrijkomen naar mensen met een urgentieverklaring.

Wooncontract de oplossing?

Marien de Langen, bestuurder bij Stadgenoot, denkt dat een wooncontract een begin zou kunnen maken aan het aanpakken van de lange wachtlijsten in Amsterdam. Het bijbouwen van corporatiewoningen zou de meeste zoden aan de dijk zetten, maar door ruimte- en geldgebrek gaat dit niet snel genoeg om de wachtlijsten snel te kunnen verkorten. Volgens De Langen wonen er in Amsterdam relatief veel personen alleen in een huis waar makkelijk een gezin in zou kunnen wonen. Als die mensen een andere woning krijgen zodat de gezinnen in de grotere huizen kunnen wonen, zou dat een goed begin maken aan het verkorten van de wachttijd. Dit zou niet alleen voor Amsterdam kunnen, maar op alle woningmarkten waar de vraag naar huurwoningen zo groot is.

Negatieve reacties

De Woonbond is niet enthousiast over het idee van een wooncontract. Volgens de directeur van de Woonbond zijn er de afgelopen tijd al genoeg maatregelen genomen om huurders tot verhuizen te motiveren. Ook hoogleraar woningmarkt Johan Conijn is kritisch. Volgens hem is een wooncontract heel wat om huurders mee op te zadelen, omdat het veel onzekerheid met zich meebrengt. De Langen geeft toe dat zijn idee nog beter uitgewerkt moet worden, maar hoopt wel dat een nieuwe minister voor Wonen er in het volgende kabinet mee aan de slag gaat.

Gerelateerd nieuws

Lees ook