Huurhuis vinden in Den Haag lastig door expats

bron: AD

De woningmarkt in Den Haag is oververhit, net als in andere grote steden in Nederland. Wat het vinden van een huurwoning in Den Haag nog moeilijker maakt, is het grote aantal expats dat naar de stad komt om te wonen en te werken. Verhuurders hebben een voorkeur voor expats, waardoor andere woningzoekenden vaak achter het net vissen.

Onterechte voorkeur?

Verhuurders kunnen aan expats vaak een hogere huur vragen, omdat ze snel een huis nodig hebben en doorgaans meer kunnen besteden. Daarnaast hebben veel verhuurders liever een expat als huurder, omdat ze denken dat expats flexibeler en makkelijker zijn. Zo hebben verhuurders het idee dat expats sneller weer vertrekken en dat ze minder huurrechten hebben. Dit laatste is zeker niet het geval; expats hebben net zoveel rechten als gewone huurders. Ook hoeft het niet zo te zijn dat expats veel korter huren dan anderen; in de particuliere huursector gaan huurders per definitie vaak na een aantal jaar op zoek naar een andere woning. Joeri Elbers, directeur van het Haagse makelaarskantoor Rotsvast, zegt tegen het AD dat hij de gedachte van de verhuurders snapt, maar dat het niet helemaal terecht is: “Een expat met een goede baan en hoog salaris geeft zekerheid: hij of zij zal niet zo snel stoppen met het betalen van de huur. Maar door deze voorkeurspositie staat de particuliere huurder met de rug tegen de muur.”

Aantal expats neemt toe

Ondertussen neemt het aantal expats toe. Waar Den Haag volgens het AD in 2009 nog 40.000 internationale inwoners telde, was dit in 2015 al opgelopen naar 60.000. Dit komt grotendeels door de hoeveelheid internationale bedrijven en organisaties die in de stad gevestigd zijn. Zij trekken veel internationaal talent aan uit verschillende landen, zoals Frankrijk, Duitsland, Italië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. De populairste wijk onder expats is het Statenkwartier, omdat daar veel internationale scholen te vinden zijn.

Toch zijn expats niet de oorzaak van het woningprobleem in Den Haag. Volgens een Haagse makelaar trekken er net zo goed meer mensen uit de provincie naar de stad, waardoor het nog drukker wordt. Voorlopig zul je als huurder dus lang en goed moet blijven zoeken naar een geschikte huurwoning in Den Haag.

Gerelateerd nieuws

Lees ook