Minder sociale huurwoningen? Niet als het aan GroenLinks, PvdA en SP ligt

bron: Woonbond

GroenLinks, PvdA en SP hebben een wetsvoorstel ingediend om te voorkomen dat het aantal sociale huurwoningen in Nederland verder afneemt. Volgens de partijen verdwijnen er de komende jaren anders tussen de 65.000 en 300.000 sociale huurwoningen, omdat veel woningen worden gesloopt of verkocht.

De afname van het aantal sociale huurwoningen komt volgens de partijen door het regeerakkoord. Daarin staat namelijk dat woningcorporaties een deel van hun sociale huurwoningen mogen verkopen, om er zo voor te zorgen dat er meer woningen in het middensegment beschikbaar komen. Dat zijn woningen tussen de 711 en de 1.000 euro.

Verschuiving van het probleem

De verkoop van sociale huurwoningen zorgt volgens de partijen echter voor een verschuiving van het probleem. De sociale huurwoningen die worden verkocht, zijn namelijk hard nodig. ‘Zo lang de wachtlijsten nog jarenlang zijn, is iedere sociale-huurwoning die verdwijnt een groot probleem voor een concreet persoon’, zeggen de indieners van het wetsvoorstel.

Op peil houden van de woningvoorraad

Om de sociale huurwoningvoorraad op peil te houden, moet het regeerakkoord worden aangepast. Volgens het huidige akkoord moeten woningcorporaties, gemeentes en huurdersorganisaties met elkaar in gesprek over de woningmarkt, maar er zijn nog geen regels over de uitkomsten. Het nieuwe wetsvoorstel moet daar verandering in brengen. Wordt de wet aangenomen, dan mag het aantal sociale huurwoningen in een gemeente niet meer dalen.

Woonbonddirecteur Ronald Paping enthousiast

Ronald Paping, de directeur van de Woonbond, is te spreken over het voorstel van de partijen. “Als je ziet hoe het aanbod van sociale huurwoningen de afgelopen jaren is verminderd en de vraag is toegenomen, dan is het goed om de teugels aan te halen door het wettelijk vast te leggen”, zegt Paping. Wel voorziet hij wat hobbels op de weg. Het voorstel staat namelijk lijnrecht tegenover het huidige beleid. “Dit voorstel is wel goed voor discussie”, aldus Paping.

Gerelateerd nieuws

Lees ook