Minister voor Wonen en Rijksoverheid Stef Blok - Man met een missie

bron: Redactie Huurwoningen

Stef Blok. Er is veel over hem gezegd en geschreven. Deze allereerste minister voor Wonen en Rijksdienst heeft sinds het bekleden van deze nieuwe functie veel stof doen opwaaien. Al jaren woelt de woningmarkt zich om in dieptepunten - dalende huizenprijzen, een vastgelopen woningmarkt, scheefwoners die maar niet verkassen - terwijl het einde van de crisis nog mijlen ver weg lijkt.

De weg volgens Stef

Stef Blok dus. Gelijk bij de start van zijn nieuwe baan maakte minister Blok duidelijk dat het plan voor de woningmarkt zoals afgesproken in het Regeerakkoord, zijn leidraad is en blijft. Hij was niet voor niets Rutte’s secondant bij de verkiezingen in 2012. Zonder Bruggen Slaan geen gezonde woningmarkt. Huurverhogingen, verhuurdersheffing, verplicht aflossen, hypotheekrenteaftrek - het werd de minister niet in dank afgenomen. Aan de ene kant schreeuwden huiseigenaren moord en brand omdat ze geen kant op kunnen door de strenge hypotheekregels. Aan de andere kant klaagden de woningcorporaties over de reusachtige heffing waardoor ze geen cent overhouden voor nieuwe investeringen in de woningmarkt. Twee miljard moeten de corporaties gezamenlijk opbrengen. Onmogelijk, ook volgens het CDA. Maar Stef houdt stand en buigt niet.

Met Buma op de koffie

De Tweede Kamer overwinnen was geen al te moeilijke opgave. De VVD en de PvdA vormden samen een meerderheid en dus konden veel maatregelen uit het Regeerakkoord linea recta naar de Eerste Kamer. Deze Kamer bleek een veel groter probleem. Stef had hier namelijk de steun nodig van het CDA. En juist deze partij ziet geen heil in de huurverhoging voor scheefwoners en verhuurdersheffing. Er is al eens over Stef Blok gezegd dat hij wat stug is. Voor de gezelligheid hoef je bij hem niet op de koffie. Toch had minister Blok er misschien verstandig aan gedaan om zich wat eerder op de koffie uit te nodigen bij van Haersma Buma van het CDA. Want zonder CDA geen meerderheid.

Recht of krom?

Stef Blok houdt vooralsnog krampachtig vast aan de twee miljard die de verhuurdersheffing moet opbrengen, van Haersma Buma wil dat een deel daarvan terugvloeit in de woningmarkt. Maar hoe standvastig is minister Blok? Hij heeft al eerder laten zien dat er af en toe ruimte is voor aanpassingen. Restschuld was vijf jaar aftrekbaar, maar na een hoop gesteggel veranderde Blok dit in tien jaar. Bouwrente was niet aftrekbaar, maar werd dat na wat kritische noten uiteindelijk wel.

De Stefstand

Hoe lang houdt Stef Blok stand? Hoe lang houdt de regering stand? Kunnen de VVD en PvdA zich ontworstelen uit de spagaat waarin ze na de verkiezingen terecht zijn gekomen? Grote kans dat minister Stef Blok kaarsrecht blijft staan, ook als alle andere poppetjes om zijn gevallen. Maar of de woningmarkt ook net zo kaarsrecht uit de crisis zal komen...

Gerelateerd nieuws

Lees ook