Oppositie zegt nee tegen plannen huurmarkt

bron: Nu.nl

Als het aan de oppositie ligt, gaan de plannen voor de huursector terug in de verpakking, plakken we ze hermetisch af met tape, verstoppen we ze ergens in een hoekje op zolder en zien we de voorstellen nooit meer terug. Want na alle kritiek op ondermeer de verhuurdersheffing en het vervangen van het puntensysteem zijn de politieke partijen wel klaar met de mooie ideeën van VVD en PvdA.

Herziening van de plannen

Een complete herziening van de plannen voor de huurmarkt lijkt de enige juiste oplossing. CDA, PVV, D66 en GroenLinks - allemaal zien ze de gemaakte voorstellen het liefst zo snel mogelijk van tafel geveegd. De partijen voelen zich gesteund door verschillende onderzoeken die dramatische gevolgen voorspellen. Het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting en het Economisch Instituut voor de Bouw rekenden uit dat een groot deel van de woningcorporaties zwaar in de problemen komen door de verhuurdersheffing. Met als direct gevolg minder nieuwbouwprojecten, renovatiewerkzaamheden en andere bouwprojecten, terwijl de woningmarkt juist nu staat te springen om een positieve wind in het huurlandschap.

Minister Blok zegt ja

Stef Blok, de nieuwe minister Wonen, houdt echter zijn poot stijf. De verhuurdersheffing gaat er volgens hem gewoon komen. Ook het bedrag dat daar mee gemoeid is - jaarlijks twee miljard euro - blijft staan. De hogere huurprijzen - verhuurders en corporaties moeten immers érgens hun geld vandaan halen - zullen volgens Blok leiden tot een groeiende vraag naar koopwoningen. Dat woningcorporaties en uiteindelijk ook de huurders de komende twee jaar zware tijden zullen beleven, ontkent Blok niet. Maar voor de lange termijn zijn de plannen uit het regeerakkoord gewoonweg nodig en nuttig. Minister Blok is voorlopig nog maar één van de weinige mensen die gelooft in de plannen van Rutte en Samsom.

Gerelateerd nieuws

Lees ook