PvdA wil wachtlijsten sociale huurwoningen aanpakken

bron: Parool.nl

De wachtlijsten voor plaatsing in een sociale huurwoning in schaarstegebieden zoals Amsterdam loopt de spuigaten uit. In de hoofdstad wachten sommige mensen inmiddels al 11 jaar (!) op een plekje in een sociale huurwoning. En dat is de PvdA een doorn in het oog. Daarom komt de partij met een duidelijk plan om de wachtlijsten en dus ook de doorstroming in de woningmarkt aan te pakken.

Donnerpunten afschaffen

Vorige week werd bekend dat de zogeheten Donnerpunten een nadelig effect op de huurprijzen hebben. Veel huurders moeten door het puntensysteem in een nieuw huurhuis honderden euro's meer betalen dan voorheen. Een reden voor veel bewoners, zo'n 70% van de huidige huurders, om te blijven zitten in hun huidige woning. Als gevolg hiervan ligt de doorstroming in de huurmarkt compleet stil. Hierdoor nam het aanbod aan sociale huurwoningen aanzienlijk af. De PvdA stelt dan ook voor om het systeem met Donnerpunten terug te draaien. Ook vindt de PvdA dat de huur voor 'scheefwoners' omhoog moet om ervoor te zorgen dat huishoudens met een relatief hoog inkomen meer huur gaan betalen. Met deze extra inkomsten kunnen woningcorporaties en verhuurders nieuwe betaalbare huurwoningen bouwen.

Starters helpende hand bieden

Verder wil de PvdA 25.000 startersleningen verstrekken. Met deze lening kunnen starters iets meer geld lenen dan voorheen, om ze zo te motiveren een huis te kopen. De overdrachtsbelasting voor starters moet volgens de partij geschrapt worden. Deze maatregelen zouden ervoor moeten zorgen dat er meer (sociale) huurwoningen vrijkomen waardoor wachtlijsten inkrimpen. Starters moeten een steuntje in de rug krijgen zodat ze makkelijker hun eerste stap kunnen zetten op de wankele woningmarkt. Uiteindelijk zal volgens de PvdA de woningmarkt weer langzaam maar zeker in beweging komen en uit het diepe dal omhoog klauteren.

Verkiezingen 2012

Benieuwd hoe andere partijen denken over hoe de woningmarkt moet worden aangepakt? Bekijk dan de woningmarkt kieswijzer van Koopwoningen.nl! Hier wordt aan de hand van een aantal stellingen duidelijk welke partij het beste bij u past wat betreft het aanpakken van de woningmarkt.

Gerelateerd nieuws

Lees ook