Steeds moeilijker voor ouderen om een woning in Amsterdam Centrum te vinden

bron: Parool.nl

Amsterdamse ouderenorganisaties trokken deze week aan de bel omdat het voor ouderen steeds moeilijker wordt om een geschikte sociale huurwoning in het centrum van Amsterdam te vinden. Dit zou komen doordat geschikte sociale huurhuizen, zodra ze vrijkomen, vrijwel direct in de vrije sector worden verhuurd.

Jaarlijks 6.000 vrije sociale huurwoningen

Ieder jaar komen er in Amsterdam circa 6.000 sociale huurwoningen vrij, waarvan 277 in het centrum. Gemma Keizer begeleidt ouderen bij hun zoektocht naar een geschikte woning en laat weten niet één beschikbare woning te krijgen voor een oudere. Een groot deel van de geschikte woningen zou ook door de corporaties worden verkocht. Belangengroep Ouderenhuisvesting Jordaan (BOJ) werd vorig jaar zelfs gedwongen opgeheven omdat het niet meer lukte om beschikbare woningen voor ouderen te vinden.

Krapte op de woningmarkt

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum erkent het probleem en laat weten geen woningen voor ouderen bij de woningcorporaties te kunnen afdwingen. Dit is opvallend, aangezien de overheid ouderen juist zo lang mogelijk zelfstandig wil laten wonen.

De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) ziet ook dat er sprake is van krapte op de woningmarkt, onder andere omdat vluchtelingen met een verblijfsvergunning moeten worden opgevangen. Dit jaar komt er echter een nieuw beleid voor de huisvesting van ouderen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook