Woningcorporaties massaal in bouwstaking?

bron: NOS

Hamvraag van vandaag: leggen woningcorporaties uit protest nieuwe bouwprojecten stil? Of ‘kunnen’ ze niet anders? Een overgroot deel in de Tweede Kamer is ervan overtuigd dat corporaties bewust de bouw van nieuwe huurwoningen tegenhouden om zo de strijd aan te gaan met de verhuurdersheffing.

Bouw huurwoningen stilgelegd

Onder andere de VVD, PvdA en D66 zijn op z’n zachtst gezegd niet te spreken over het huidige gedrag van de corporaties. Volgens deze partijen is er genoeg financiële ruimte om te investeren in de bouw, ook als de verhuurdersheffing is ingevoerd. Door de nieuwe inkomensafhankelijke huurverhogingen hebben de corporaties voldoende extra inkomsten om te investeren in de huursector. Mochten de woningcorporaties vasthouden aan hun bouwstaking, dan zal over twee jaar de bouw van huurwoningen compleet stil liggen. Een zeer slechte zaak, zo denken VVD en PvdA.

Huurverhogingen van levensbelang

Marc Calon van Aedes is overigens zeer verbaasd over de houding van de Tweede Kamer. Volgens hem hebben corporaties vaak geen andere mogelijkheid dan zich terug te trekken uit bouwprojecten. De ingevoerde bezuinigingen laten niet direct resultaat zien, volgens Calon is daar tijd voor nodig. En die tijd hebben corporaties meestal niet. Calon meent dat het van groot belang is dat de huurverhogingen zo snel mogelijk worden ingevoerd.

Gerelateerd nieuws

Lees ook