Woningcorporaties wachten met aanpak scheefwoners

bron: Nu.nl

Het lijkt erop dat scheefwoners komend jaar alleen de gebruikelijke huurstijging voor hun kiezen krijgen en nog niet de extra 5% huurverhoging.

Woningcorporaties zijn bevoegd om maar één keer per jaar een verhoging door te voeren. Veel corporaties kiezen ervoor om per 1 juli 2012 de huur te verhogen met de gangbare jaarlijkse stijging en te wachten met de extra maatregel voor inwoners van sociale huurwoningen met een inkomen boven de 43.000 euro, oftewel de huurverhoging voor scheefwoners. Reden voor het uitstel zijn de onduidelijkheden omtrent de wetgeving van de extra maatregel, zoals voorgesteld door minister Spies.

Te veel onduidelijkheden

Zo zouden verhuurders inkomensgegevens van huurders moeten kunnen opvragen bij de Belastingdienst. Dit zorgt ondermeer voor privacy-problemen van de huurders. Hier is nog steeds geen goede wetgeving voor. Omdat er nog zeer weinig tijd is om alles goed geregeld te krijgen rond de extra maatregel van Spies, besluiten corporaties het zekere voor het onzekere te nemen. De extra 5% zou dan op zijn vroegst per 1 juli 2013 ingaan.

Het wetsvoorstel van minister Spies is bedoeld om scheefwoners te motiveren duurdere huurwoningen te betrekken of een koopwoning te kopen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook