Actie voeren tegen huurplannen!

bron: Nu.nl

De eerste echte rel in de woningmarkt is een feit. De Woonbond weigert namelijk zonder slag of stoot akkoord te gaan met de voorgestelde maatregelen in de huursector. De plannen voor harde acties liggen al klaar in he hoofdkwartier van de Woonbond.

Verhuurdersheffing

Vooral de aangekondigde verhuurdersheffing is de Woonbond een doorn in het oog. Deze heffing zou in vijf jaar tijd zo'n twee miljard euro op moeten brengen voor de staatskas. Onfatsoenlijk, onbetaalbaar en onacceptabel, meent de Woonbond. Volgens de bond is de heffing een regelrechte huurbelasting waarvoor de huurders mogen opdraaien. De verhuurders en woningcorporaties zouden niet anders kunnen dan de huurprijzen flink opschroeven, waarschijnlijk met 4% tot 9%. Verder denkt de Woonbond dat verhuurders financieel in zwaar weer komen waardoor ze geen cent over zullen hebben voor nieuwbouwprojecten, renovatie en het opschonen van wijken. Dus zowel huurder als verhuurder zijn de dupe. En om dit te voorkomen is de Woonbond bereid hard actie te voeren.

Desastreuze gevolgen voor huursector

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de 32 grootste steden zetten hun vraagtekens bij het nieuwe beleid van de Tweede Kamer. Zij denken net als de Woonbond dat vooral de verhuurdersheffing desastreuze gevolgen zal hebben voor de wankele huursector. Zij vragen minister Stef Blok dan ook om opheldering. Verschillende instanties hebben de gevolgen van de verhuurdersheffing doorberekend. Het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting en bureau Ortec berekenden dat de plannen de woningmarkt alleen maar verder de crisis in zal duwen. Aanstaande woensdag zal de Tweede Kamer de voorstellen opnieuw bespreken.

Gerelateerd nieuws

Lees ook