Alle huurwoningen in de zon

Door alle gedoe over de woningmarkt zou je bijna denken dat er alleen maar koopwoningen staan in Nederland. Maar nee: er zijn ook 2,4 miljoen huurwoningen in ons land. Gelukkig maar, want eigen woningbezit blijkt in tegenwoordig niet zo’n zegen als velen tot voor kort altijd als standaard aannamen.

Nu gebruiken we huizen natuurlijk om in te wonen, maar we kunnen er méér mee. De daken van onze woningen worden eigenlijk nergens anders voor gebruikt dan voor het letterlijke dak boven ons hoofd. Heel af en toe zie je een woning waar het dak beter benut wordt: er staan zonnepanelen op. Het aantal is eigenlijk nog te verwaarlozen, zo’n 50.000 huizen van het totale Nederlandse woningbestand van circa 7 miljoen. Terwijl er op dat gebied echt nog wel wat te halen is. Zelfs al schijnt de zon in ons land niet elke dag even uitbundig.

Woningbezitters bepalen natuurlijk zelf of ze hun dak willen benutten voor het opwekken van zonne-energie. De overheid probeert het wel te stimuleren, maar de eigenaar beslist. Het zou dus een mooie boost voor de zonne-energie geven als de instellingen die veel koopwoningen bezitten, besluiten aan de slag te gaan met zonnepanelen. Dat is nu precies waar de koepel van woningcorporaties Aedes naartoe wil. Ze gaat een onderzoek starten naar de mogelijkheden voor zonnepanelen op huurwoningen.

Om te beginnen wordt er een praktijktest uitgevoerd onder de naam ‘Zonnig huren’. Daar worden 360.000 huizen van 22 corporaties bij betrokken. Het plan is dat de corporatie investeert in zonnepanelen, kosten ongeveer € 5.000 per woning. De huur van die huizen gaat dan wat omhoog – zo’n € 30. In ruil daarvoor krijgt de bewoner een lagere energierekening. Dat zou moeten neerkomen op een besparing van zo’n € 50 per maand. Makkelijk verdiend voor de huurder, zou je zo zeggen. En goed voor het milieu. Dus waarom niet?

Gerelateerd nieuws

Lees ook