Alternatief plan voor zwaar bekritiseerde verhuurdersheffing

bron: Nu.nl

De verhuurdersheffing is samen met de inkomensafhankelijke huurverhoging ongetwijfeld de meest besproken maatregel van het huidige woonakkoord. Terwijl minister Stef Blok stug achter zijn plan blijft staan, komt van alle kanten keiharde kritiek op de moordende maatregel. Woningcorporaties denken vooral dat de heffing alle mogelijkheden tot investeren wegvaagt. Om er toch voor te zorgen dat de komende jaren geïnvesteerd wordt in de bouw, renovatie en het onderhoud van sociale huurwoningen komen nu de G4 (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) samen met drie topkrimpregio’s (Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Limburg en Noordoost-Groningen) met een alternatief plan.

Korting op verhuurdersheffing

Waarom corporaties niet belonen als ze investeren in de bouw van huurwoningen door een korting te geven op de verhuurdersheffing? Zo kan Blok’s heffing van kracht blijven zonder dat de bouw compleet stil komt te liggen. De woningcorporaties krijgen met dit voorstel nog steeds alle ruimte om bijvoorbeeld te investeren in achterstandswijken. Ook het aanbrengen van energiebesparende maatregelen zou reden moeten zijn voor een korting op de verhuurdersheffing.

Inkomensafhankelijke huurverhoging

De grote steden en de krimpregio’s benadrukken dat de inkomensafhankelijke huurverhoging te weinig zal opbrengen om de verhuurdersheffing te kunnen bekostigen. Met als gevolg dat corporaties hun geld kwijt zijn aan de heffing en zodoende geen financiële middelen overhouden om nieuwe bouwprojecten te bekostigen.

100 miljoen euro

De krimpregio’s denken zo’n 85 miljoen euro per jaar nodig te hebben voor de bouw, renovatie en sloop. Bij de G4 zou het jaarlijks gaan om 100 miljoen euro. Rotterdam-Zuid is daarbij een duur geval, hiervoor zou nog eens 40 miljoen extra nodig zijn.

Gerelateerd nieuws

Lees ook