Amsterdamse huurprijzen naar inkomen

Het blijft onrustig in huurland. Door allerlei veranderingen in de huurregels ontstaan er ongewenste situaties, en allerlei partijen proberen creatief te denken om die situaties het hoofd te bieden. Neem de gemeente Amsterdam. Een denktank heeft een manifest gepubliceerd met voorstellen voor het aanpakken van de woningmarkt in onze hoofdstad. Een duidelijk probleem in Amsterdam is dat er nauwelijks woningen te vinden zijn met een huur tussen de € 650 en € 1.000. De woningen met een huur tot € 650, dat zijn de sociale huurwoningen. In de vrije sector – waar je op aangewezen bent als je niet sociaal kunt huren – begint de huurprijs meestal pas vanaf € 1.000.

Eén van de voorstellen in het manifest is een proef met het koppelen van de huur aan het inkomen en de populariteit van de woning. De maandelijkse huurprijs van een woning is dan dus niet (alleen) meer afhankelijk van de objectieve kenmerken van de woning zelf, maar aan de ene kant van de plek waar deze staat – en aan de andere kant van het inkomen van de huurder. Huurwoningen op populaire plekken in de stad worden daarmee duurder. Maar ook omgekeerd: huren op minder hippe plekken wordt dan goedkoper.

Ook zouden de regels voor het krijgen van Huurtoeslag aangepast moeten worden. Nu is het ontvangen van huurtoeslag alleen mogelijk bij een huur tot € 652,52. Betaal je meer huur – dan kun je gewoon geen Huurtoeslag krijgen. Dat maakt huren in de vrije sector voor veel mensen onbetaalbaar. Door die grens los te laten kunnen ook mensen met een wat lager inkomen terecht in een vrije sector woning.

De Amsterdamse plannen lijken sterk op het experiment ‘Huur op maat’, van de Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV). Er wordt over de mogelijkheden gesproken met minister Donner van Binnenlandse Zaken.

Gerelateerd nieuws

Lees ook