Boete illegale onderverhuurders sociale huurwoningen gaat fors omhoog

bron: RTL Nieuws

Mensen die hun sociale huurwoning illegaal verhuren worden in de toekomst harder aangepakt. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken past de huisvestingswet aan en wil zo voorkomen dat sociale huurwoningen terecht komen bij mensen met een te hoog inkomen.

Drie keer de oorspronkelijke huurprijs

Bewoners van sociale huurwoningen die hun woning doorverhuren: het komt veelvuldig voor in Nederland. Zeker in Amsterdam worden geregeld woningen ontruimd vanwege illegale onderverhuur: vorig jaar maar liefst 821. De oorspronkelijke bewoner van de sociale huurwoning, de persoon met wie het huurcontract is afgesloten, woont elders en verhuurt de woning voor twee of zelfs drie keer de huurprijs door. Dit leidt tot grote problemen, zeker in deze overspannen woningmarkt. Mensen die recht op hebben op een sociale huurwoning staan namelijk jaren op de wachtlijst.

Hogere boete

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken grijpt nu in: zij past de huisvestingswet aan. De maximale boete voor illegale onderverhuur gaat omhoog van €20.000,- naar €83.000,-. Deze maximale boete kunnen gemeenten opleggen als zij hebben geconstateerd dat men meerdere malen heeft gefraudeerd. Bij iemand die voor de eerste keer wordt betrapt op fraude kan direct een boete van €20.000,- worden opgelegd, terwijl dit voorheen niet het geval was. "Als je misbruik maakt van het feit dat je beschikt over een sociale huurwoning, die bestemd is voor mensen met een laag inkomen, dan vind ik dat je daar de consequenties van moet ondervinden en een forse boete verdient,” stelt de minister.

Vakantieverhuur

Ollongren gaat niet alleen de illegale onderverhuur van sociale huurwoningen aan mensen met een te hoog inkomen harder aanpakken, ze gaat ook iets doen tegen de illegale vakantieverhuur via websites als Airbnb. De minister past de huisvestingswet zo aan dat gemeenten meer grip kunnen houden op de toeristische verhuur. Zo kunnen zij eisen dat alle verhuurders een uniek registratienummer aanvragen dat bij elke advertentie vermeld dient te worden. Tevens krijgen gemeenten de optie om een vergunningplicht voor verhuurders in te voeren.

De Tweede Kamer gaat vandaag in gesprek over woonfraude, waarbij ook illegale onderverhuur aan bod komt. Later deze maand volgt nog een debat over het onderwerp.

Gerelateerd nieuws

Lees ook