CPB komt op voor middeninkomens: stimuleer goedkope commerciële verhuur

bron: CPB

Nederlandse middeninkomens worden benadeeld op de woningmarkt. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) vandaag in haar publicatie ‘De positie van de middeninkomens op de woningmarkt’. Het CPB roept op tot het verkleinen van de subsidieverschillen op de woningmarkt, zodat de relatief hoge woonlasten van middeninkomens weer in verhouding komen te staan tot de woonlasten van de lage en hogere inkomens.

Oneerlijk hoge woonlasten

Slechts 5% van de Nederlandse huishoudens woont in het vrije huursegment. Dit is niet gek, aangezien de vrije huursector het enige deel van de woningmarkt is waar de overheid geen financiële ondersteuning biedt. Voor de koopmarkt is er de hypotheekrenteaftrek en voor de goedkope huurwoningen de huurtoeslag, maar wanneer je in de vrije sector huurt sta je er financieel alleen voor. Huishoudens met een inkomen tussen de € 35.000 en € 50.000 zijn hier vaak de dupe van. Zij verdienen namelijk enerzijds teveel voor sociale huurwoningen, die inkomensafhankelijk ‘passend’ worden toegewezen. Anderzijds hebben zij dankzij de aangescherpte financieringsnormen van de laatste jaren niet de mogelijkheid om een huis te kopen. Gevolg? Deze huishoudens zijn aangewezen op een huis in de vrije huursector, waarmee ze veroordeeld zijn tot hoge woonlasten. Deze groep wordt dus financieel achtergesteld, terwijl hier geen goede reden voor is.

Het huren van een woning in de vrije sector is door de huidige situatie dan ook vooral een kortetermijnoplossing voor veel mensen. Huishoudens met een lager inkomen wachten op een huurwoning waarmee ze in aanmerking komen voor huurtoeslag, terwijl mensen met een hoger inkomen hopen door te stromen naar een koopwoning.

Subsidieverschillen omlaag en aanbod goedkope woningen omhoog

Huren in de vrije sector zou naar verhouding financieel net zo aantrekkelijk moeten worden als het huren van een sociale woning of het kopen van een huis. Dit kan op verschillende manieren bereikt worden. Het CPB pleit voor het verlagen van de verschillen in subsidie tussen de woonsegmenten, bijvoorbeeld door de hypotheekrenteaftrek sneller af te bouwen of huurtoeslag ook van toepassing te maken op het vrije huursegment.

Daarnaast constateert het CPB dat een andere oorzaak van het probleem het tekort aan goedkope huurwoningen is. Dit is ontstaan doordat het voor commerciële verhuurders niet interessant is om dit soort woningen aan te bieden; vanwege het woningwaarderingsstelsel gelden maximaal toegestane huren voor dit soort huizen en de verhuurder moet een heffing betalen. Deze verhuurderheffing afschaffen voor commerciële partijen zou volgens het CPB een goede stimulans zijn om wél goedkope huurwoningen aan te bieden. Of de betrokken partijen, zoals woningcorporaties en de overheid, hiervoor openstaan moet gaan blijken.

Gerelateerd nieuws

Lees ook