De huursector onderuit? - De stand van zaken

bron: G32

De G32, een stedennetwerk van inmiddels 34 steden, heeft haar licht laten schijnen op de verschillende maatregelen zoals afgesproken in het Regeerakkoord. Er is de laatste weken heel wat berichtgeving geweest over bijvoorbeeld de verhuurdersheffing en huurprijzen op basis van de WOZ-waarde. Raakt u ook een beetje de draad kwijt door de wirwar aan voorstellen? Aan de hand van de analyse van de G32 zetten we de zaken even op een rijtje.

Invoering van de verhuurdersheffing

Als het aan Rutte en Samsom ligt, gaan de woningcorporaties flink wat geld opbrengen voor de staatskas. De bedoeling is dat woningcorporaties en verhuurders structureel bijna 2 miljard euro per jaar gaan ophoesten. In plaats van belasting noemt Rutte dit een verhuurdersheffing. Het is vooralsnog niet helemaal duidelijk waar dit geld vandaan moet komen.

Huurprijzen koppelen aan WOZ-waarde

Het oude puntensysteem waarmee de huurprijzen werden bepaald, gaat op de schop. Het voorstel ligt klaar om de huren te koppelen aan de WOZ-waarde van de woning. De maximale huurprijs komt overeen met 4,5% van de WOZ-waarde. Voor bijvoorbeeld studentenwoningen zou deze maatregel een flinke daling in de huurprijzen betekenen. Goed nieuws voor de studenten, wederom slecht nieuws voor de corporaties.

Woningcorporaties betalen de rekening

Vooral de woningcorporaties zijn dus de klos als de maatregelen daadwerkelijk worden ingevoerd. Ten eerste moeten ze een flinke belasting betalen in de vorm van een verhuurdersheffing, ten tweede zien ze hun opbrengsten keihard dalen door de invoering van het nieuwe huurprijzensysteem op basis van de WOZ-waarde. Terwijl juist de corporaties dé partij bij uitstek zijn om de huurmarkt in beweging te krijgen. Juist zij zouden moeten investeren in nieuwe projecten voor bijvoorbeeld de bouw van studentenwoningen en sociale huurwoningen. De vraag die dus al weken rondzingt, is of de voorstellen van Rutte II wel zo verstandig zijn. Want als de verhuurders en woningcorporaties al niet meer kunnen investeren, wie dan wel?

Koopmarkt ook in zwaar weer

Gaat er wel verbetering komen in de koopmarkt? Ook dat is nog maar de vraag. Volgens de analyse van de G32 zullen starters er niet echt op vooruit gaan. Ondanks dat koopwoningen steeds goedkoper worden - de huizenprijzen zijn al maanden aan een vrije val bezig - wordt het steeds lastiger voor bijvoorbeeld starters om betaalbare hypotheken te krijgen. Aflossen wordt verplicht, veel mensen met een woning blijven zitten met een aanzienlijke restschuld en de maandelijkse woonlasten stijgen. Een lichtpuntje is wellicht dat scheefwonen wordt aangepakt. Mensen met een te hoog inkomen zullen meer huur gaan betalen. Hopelijk levert dit meer sociale huurwoningen op voor de mensen waarvoor die woningen zijn bedoeld - een groeiend aantal mensen heeft te maken met armoede en kunnen nog amper de huur betalen. Maar of de doorstroming echt op gang zal komen? Waarschijnlijk niet. Teveel huiseigenaren durven niet de stap te nemen om een nieuwe woning te kopen en blijven in hun huidige woning zitten. Ook huurders wachten liever af dan de sprong te nemen van de 30 meter hoge duikplank in het woelige water van de hedendaagse woningmarkt.

Woningmarkt op slot

Het is te hopen dat de Tweede Kamer nog met vernieuwende maatregelen naar buiten zal komen. De G32 heeft er in ieder geval, net zoals ik, een zwaar hoofd in. De plannen die nu op tafel liggen, lijken vooral de staatskas te spekken. De huurmarkt blijft op slot, de koopmarkt geeft geen sjoege - kortom, er zal nog heel wat moeten gebeuren om in 2013 of zlefs 2014 de woningmarkt weer enigszins op orde te krijgen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook