Duurder is eerlijker - Het nieuwe regeren

bron: Regeerakkoord

Gisteren presenteerden Rutte en Samsom gebroederlijk hun fonkelnieuwe regeerakkoord. Trots als een pauw stonden ze te springen om de verpakking eraf te halen. Maar wat houdt dit akkoord nu precies in voor de huurmarkt? Zoals verwacht krijgen huurders te maken met flinke huurstijgingen. Maar is duurder ook eerlijker?

Scheef is recht

Niemand zal nog verrast zijn dat scheefwonen met beide handen wordt aangepakt en dit keer zonder fluwelen handschoentjes. De regerende partijen willen dat huishoudens die meer dan 43.000 euro verdienen uit de sociale huur vertrekken en plaats maken voor huishoudens die ver onder deze inkomensgrens zitten. Dus gaan de hogere inkomens meer betalen. Zo krijgen huishoudens met inkomens boven de 43.000 euro te maken met een huurstijging van 6,5%. Huishoudens met een inkomen tussen de 33.000 euro en 43.000 euro gaan 2,5% meer huur betalen. De lagere inkomens onder de 33.000 euro krijgen te maken met een huurstijging van 1,5%. Al deze huurstijgingen komen bovenop de jaarlijkse inflatie.

Donnerpunten vereenvoudigd

Huurtoeslag wordt met rust gelaten. Huishoudens met lagere inkomens kunnen dus nog steeds in aanmerking komen voor huurtoeslag om zo hun woning te kunnen betalen. Het systeem van de zogeheten 'Donnerpunten' wordt versimpeld. Uitgangspunt voor het systeem van waarderingspunten wordt gebaseerd op 4,5% van de WOZ-waarde. Een nieuwe huurder van een huurwoning met een WOZ-waarde van 160.000 euro zou dan maandelijks 600 euro gaan betalen. De VVD en PvdA willen af van het ingewikkelde puntensysteem waarop veel kritiek was de laatste maanden. Alleen nieuwe huurders krijgen te maken met het nieuwe systeem.

Woningcorporaties

Woningcorporaties moeten vooral weer gaan doen waar ze voor zijn opgericht: bouwen, verhuren en beheren van sociale huurwoningen. De extra huuropbrengsten dienen dan ook rechtstreeks terug te vloeien naar de huursector. Natuurlijk zal via een heffing een deel van de inkomsten afgeroomd worden. Bestuurders van corporaties kunnen rekenen op flinke beperking van beloningen op topinkomens. Daar zullen weinig mensen moeite mee hebben na alle commotie rond Vestia en Laurentius.

Gerelateerd nieuws

Lees ook