Groei vrije sector huurwoningen verwacht door woningakkoord

bron: Vastgoedmarkt

Het nieuwe woningakkoord maakt het voor investeerders interessanter om hun geld in de vrije huursector te stoppen. Voorheen kon de vrije sector moeilijk concurreren met de koopsector en de sociale huurmarkt, omdat deze twee konden rekenen op behoorlijke subsidies. Dankzij de nieuwe overheidsmaatregelen is de situatie nu veranderd en ontstaat er meer marktwerking in de woonsector, aldus vastgoedvermogensbeheerder Bouwinvest.

Scheefwoners gaan voor vrije sector

Door de maatregelen wordt het voor investeerders een stuk aantrekkelijker om zich op de woningmarkt te begeven. In een tijd dat mensen huiverig zijn om te kopen en de sociale huurmarkt duurder wordt voor mensen die meer verdienen, is het voor de zogenaamde scheefwoners wellicht interessanter om de vrije sector op te zoeken. Met andere woorden ontstaat er hierdoor meer vraag waar investeerders op in kunnen spelen. Een andere voordelige maatregel voor deze groep is dat woningcorporaties hun woningen onder minder strenge voorwaarden mogen verkopen.

Doorstroming huurwoningmarkt

Robert Koot, researchmanager van Bouwinvest, noemt de inkomensafhankelijke huurverhoging in de sociale huurmarkt als belangrijke reden voor een eventuele doorstroming. Hij vindt dat huren in de vrije sector nu misschien zelfs beter is dan kopen, waardoor investeerders sneller geneigd zijn om huizen te kopen en vervolgens te verhuren.

Er op of er onder

Ook bestuursvoorzitter Dick van Hal is blij met de maatregelen: “Door de toenemende vraag naar huurwoningen in de vrije sector en waardedaling van koopwoningen, is het perspectief voor beleggers een stuk gunstiger. Toch zal de ontwikkeling niet zo snel van de grond komen, omdat met name buitenlandse investeerders het risico niet durven nemen in Nederland.” Van Hal vindt deze visie met het oog op de nieuwe maatregelen onterecht. De komende maanden gaan wellicht uitwijzen of de vrije huursector zijn vleugels openslaat of dat de situatie blijft zoals deze nu is.

Gerelateerd nieuws

Lees ook