Hoe inkomensafhankelijk wordt de aankomende huurverhoging?

bron: Nu.nl

Niets lijkt vanzelf te gaan op de woningmarkt. Was er eerder al gesteggel over de verhuurdersheffing, ook de inkomensafhankelijke huurverhoging komt de nodige beren op de weg tegen. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat veel woningcorporaties niet op tijd de inkomensgegevens van de huurders binnen krijgen via de Belastingdienst. Zonder deze gegevens is het onmogelijk voor de corporaties om de juiste huurverhoging door te voeren.

Inkomensgegevens huurders

Er was veel gedoe over de inkomensafhankelijke huurverhoging en dan vooral over de informatieverstrekking van de inkomens van huurders. Veel huurders waren bang dat hun privacy geschonden zou worden als verhuurders informatie zouden verkrijgen over inkomens. De bedoeling is nu dat de Belastingdienst alleen aangeeft in welke inkomensgroep de huurder valt. De lagere inkomens gelden voor huishoudens met een inkomen tot 33.614 euro, de middeninkomens liggen tussen de 33.614 en 43.000 euro en de hogere inkomens boven de 43.000 euro. Op basis van die gegevens kan een verhuurder of corporatie de juiste huurverhoging doorvoeren. Nu blijkt echter dat van 10% tot 30% van de huurders nog steeds geen gegevens zijn ontvangen.

Scheefwoners aanpakken

De kans is nu reëel aanwezig dat veel corporaties door gebrek aan juiste informatie enkel de minimale huurverhoging van 6,5% doorvoeren. Deze huurverhoging geldt dus voor inkomens tot 33.614 euro. Hiermee gaat de huurverhoging wel compleet haar doel voorbij. Door de huurverhoging juist inkomensafhankelijk te maken hoopt het kabinet scheefwoners aan te pakken. Huishoudens die relatief veel verdienen, krijgen een hogere huurverhoging voor hun kiezen dan de lagere inkomens. Althans, dat was de bedoeling.

Te kort dag voor woningcorporaties

De woningcorporaties hebben nu nog een week om de juiste gegevens van huurders te verzamelen. Dat lijkt een onmogelijke taak. Aedes denkt dan ook dat het de Belastingdienst niet gaat lukken om de inkomensgegevens op tijd bij de corporaties te krijgen. Zouden scheefwoners dan toch de zo gevreesde huurverhoging aan zich voorbij zien gaan?

Gerelateerd nieuws

Lees ook