Huurwoningen in grote steden onbetaalbaar: corporaties willen sociale huurwoningen tot €1000,- bouwen

bron: RTL Nieuws

Woningcorporaties trekken aan de bel. In grote steden als Amsterdam en Utrecht zijn de huurprijzen in de vrije sector zo hard gestegen dat mensen met middeninkomens bijna geen geschikte huurwoning meer kunnen vinden. Om dit probleem op te lossen komen de corporaties nu met een plan: sociale huurwoningen bouwen met een huurprijs tot €1000,- per maand, speciaal voor mensen met een middeninkomen.

Sociale huur tot €1000,-

Nu zijn mensen met een middeninkomen aangewezen op huurwoningen in de vrije sector. Dat zijn woningen met een huurprijs vanaf €720 euro. Door huurprijsstijgingen zijn deze woningen vaak veel duurder en voor veel mensen niet meer te betalen.

Wanneer er woningen in de vrije sector vrijkomen, wordt de huurprijs voor nieuwe huurders vaak verhoogd met €300,- of €400,-. Dit zorgt ervoor dat er in de grote steden bijna geen vrije sector huurwoning meer te vinden is onder de €1200,- per maand. “Als je een inkomen hebt van €43.000,- samen met je partner kan je dat niet betalen. Dan kun je maximaal een huur betalen van €800,-. We kunnen deze mensen toch niet onder de brug laten slapen?. Ze verdienen te veel voor een goedkope sociale huurwoning en te weinig voor een koophuis. Er zijn echte oplossingen nodig,” zegt Marnix Norder, woordvoerder van koepelcorporatie Aedes, tegen RTL Nieuws.

Wijziging van de Woningwet

Woningcorporaties mogen nu alleen woningen bouwen met een huurprijs van maximaal €720. Daar komen mensen met een middeninkomen niet voor in aanmerking. "Voor middeninkomens willen wij ook sociale huurhuizen met een huur tot ongeveer €1.000,- kunnen bouwen. Dat moet dan vooral gebeuren op plekken waar de markt (beleggers) geen betaalbare huurhuizen bouwt," zegt Norder. Het plan van de corporaties kan niet zomaar worden uitgevoerd. Hiervoor moet eerst de Woningwet worden aangepast.

Geen verpleger of politieagent, wel expats

Door de stijgende huurprijzen zijn mensen met een middeninkomen weggetrokken uit de grote steden, terwijl bedrijven juist vaak op zoek zijn naar werknemers die functies van een middeninkomen vervullen, zoals politieagenten, verplegers en leraren. Voor deze groep komen grotendeels expats in de plaats.

Steun vanuit de Tweede Kamer

Veel linkse partijen steunen de plannen van Aedes en de woningcorporaties. Ook regeringspartij CDA is positief: “Ik heb de minister gevraagd serieus naar de plannen te kijken. Als dit de oplossing is voor de middengroepen, wie zijn wij dan om dat tegen te houden,” aldus kamerlid Erik Ronnes. Marnix Norder van Aedes hoopt dat de kamer besluit de Woningwet aan te passen zodat de plannen doorgevoerd kunnen worden.

Gerelateerd nieuws

Lees ook