Regeerakkoord: huurtoeslag omlaag, maar inkomensgrens wordt soepeler

bron: NOS, Woonbond

Het heeft lang op zich laten wachten, maar gisteren werd dan eindelijk het regeerakkoord gepresenteerd. Hier staan veel nieuwe plannen en maatregelen voor de komende vier jaar in, onder andere voor de woningmarkt. Voor huurders is er goed en slecht nieuws: de huurtoeslag gaat omlaag, maar de harde inkomensgrens wordt versoepeld, waardoor je niet meer plotseling je huurtoeslag verliest.

Druk op woningmarkt verlichten

Het nieuwe kabinet heeft de komende jaren een aantal doelen gesteld voor de woningmarkt. Ze willen dat mensen beter toegang krijgen tot de woningmarkt, dat er meer huur- en koophuizen voor verschillende inkomensgroepen komen en dat wonen duurzamer wordt. Zo moet de huidige druk op de woningmarkt verlicht worden.

Voor de huurmarkt betekent dit dat de huurtoeslag omlaag gaat. Deze is nu gekoppeld aan de koopkrachtontwikkeling, oftewel hoeveel je kunt kopen voor het geld dat je verdient. Het nieuwe plan is dat de huurtoeslag gekoppeld wordt aan de huurprijsontwikkeling, wat dus losstaat van het inkomen van de huurder. Dit kan betekenen dat je als huurders straks minder toeslag krijgt. Als tegemoetkoming wordt de harde inkomensgrens voor huurtoeslag afgeschaft. Dit zorgt ervoor dat iemand die meer gaat verdienen niet ineens zijn of haar huurtoeslag verliest. Deze wordt in plaats daarvan geleidelijk afgebouwd. “Daarmee voorkom je dat mensen ineens een belangrijke toeslag verliezen, als ze één euro te veel gaan verdienen”, zegt de voorzitter van Aedes tegen de NOS.

Kritiek van de Woonbond

De Woonbond is positief over het verdwijnen van de harde inkomensgrens, maar is ontevreden over het verlagen van de huurtoeslag. De Woonbond schrijft op haar website dat de bezuiniging van € 138 miljoen een huurtoeslagontvanger bijna €100 per jaar kan schelen.

Wanneer de nieuwe maatregelen precies ingaan moet nog blijken.

Gerelateerd nieuws

Lees ook