Ruim 60.000 huurders protesteren tegen inkomensafhankelijke huurverhoging

bron: Nu.nl

De inkomensafhankelijke huurverhoging wordt niet zonder slag of stoot geaccepteerd. Bij een rondvraag onder 60 woningcorporaties kwam naar voren dat ruim 60.000 huurders een bezwaar hebben ingediend tegen de voorgestelde huurverhoging. Ter vergelijking: vorig jaar werden er slechts enkele duizenden bezwaren ingediend.

Scheefwoners aangepakt

De huurverhoging is onlangs met veel moeite doorgevoerd. Nu blijkt dus dat veel huurders het niet eens zijn met de ingevoerde huurverhoging die vooral bedoeld is om scheefwoners aan te pakken. Scheefwoners zijn huurders die in een sociale huurwoning zitten maar eigenlijk te veel verdienen om in aanmerking te komen voor sociale huur.

Inkomensgegevens uit 2011

De meeste klachten komen van huurders die juist minder zijn gaan verdienen door bijvoorbeeld ziekte, scheiding, pensioen of ontslag. Ook zijn er huurders die het principieel niet eens zijn met een huurverhoging die gebaseerd is op de hoogte van je inkomen. De huurverhoging die de corporaties doorvoeren is gebaseerd op inkomensgegevens die stammen uit 2011. Het kan dus heel goed zijn dat huurders in de tussenliggende tijd veranderingen hebben ondervonden in hun inkomen.

Ministerie van Wonen

Volgens het ministerie van Wonen kunnen huurders die achteruit zijn gegaan in hun inkomen met succes bezwaar aantekenen. De huurverhoging betreft 4% voor huishoudens met een maximaal inkomen van 33.614 euro, 4,5% voor huishoudens met inkomens tussen de 33.614 en 43.000 euro en 6,5% voor de hogere inkomens.

Gerelateerd nieuws

Lees ook