Utrecht geeft 2 jaar huurkorting aan 3000 sociale huurders met betaalproblemen

bron: De Volkskrant

Utrecht is een dure stad om te wonen. Om de betaalbaarheid van het wonen te verbeteren en de financiële problemen van veel sociale huurders aan te pakken, start Utrecht met een proef met huurkorting. Als sociale huurders aan bepaalde voorwaarden voldoen, kunnen zij vanaf 1 september 2017 twee jaar lang gemiddeld €60 korting per maand krijgen op de huur.

Betaalproblemen en schulden

Utrecht telt 45.000 sociale huurwoningen waarvan 1 op de 15 huurders in een te dure woning woont. Dat worden er steeds meer. De afgelopen jaren zijn de huren in Nederland flink gestegen, ook die van sociale huurwoningen. Veel huurwoningen komen daardoor boven de huursubsidiegrens uit. Huurders raken daardoor in de financiële problemen en kunnen structureel hun huur niet meer opbrengen.

In een sociale huurwoning heb je recht op huurtoeslag tot een huurgrens van €635 per maand. Het gedeelte van de huur dat daarboven valt moet je zelf betalen. Een sociale huurwoning kost maximaal €710 per maand, een verschil van €75. Voor mensen met een laag inkomen is dat een flink bedrag om bij te leggen. Volgens woningcorporaties zijn de huren zo hoog geworden dankzij de verhuurderheffing en is het voor hen te duur om de huren nu drastisch omlaag te brengen.

Wie komt er in aanmerking voor huurkorting?

De Utrechters die mee mogen doen aan de proef moeten minimaal sinds eind 2015 in hun woning wonen. In 2016 is namelijk het passend toewijzen ingevoerd, waardoor huurders sindsdien eigenlijk niet meer in een te dure huurwoning voor hun inkomen geplaatst kunnen zijn. De proef is dus alleen bedoeld voor mensen die een structureel te dure woning hebben voor hun inkomen. De huurders die huurkorting krijgen verdienen maximaal 125 procent van een bijstandsinkomen (€982,79) en hebben een huur boven de €592 per maand (voor alleenstaanden) of €635 (voor samenwonenden).

Wie betaalt dit?

De twee jaar durende proef is een samenwerking van de gemeente Utrecht, woningcorporaties en de huurdersorganisatie. Utrecht maakt hiervoor €2 miljoen vrij en woningcorporaties betalen gezamenlijk het resterende bedrag, geschat op €1,5 miljoen. “Als deze vorm van armoedebestrijding succesvol is, zetten we deze voort”, zegt wethouder wonen Paulus Jansen van de SP. In Amsterdam, de duurste stad om te wonen, overwegen ze een dergelijke proef ook.

Gerelateerd nieuws

Lees ook