Waar moet je opletten bij het huren van een huis?

bron: Redactie Huurwoningen.nl

Op Huurwoningen vind je een ruim aanbod aan huurwoningen, zo ruim zelfs dat je soms misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Nu is een ruim aanbod en veel keuzemogelijkheden natuurlijk fijn, alleen kan te veel keuze ook het kiezen moeilijker maken. Om er toch voor te zorgen dat je jouw droomwoning kunt vinden geven we je een aantal algemene tips. Zo kan je goed voorbereid zoeken op onze website en weet je waar je op moet letten bij het bezichtigingen van een huurwoning.

Budget

Het budget: een heel belangrijk zoekcriterium. Uiteraard kijkt men eerst naar de huurprijs. Maar naast de huurprijs zijn er nog andere kosten die van belang zijn om mee te nemen. Denk aan de kosten voor gas, water, stroom, internet en tv. Ook belastingen en verzekeringen, bijvoorbeeld een inboedelverzekering, kunnen een grote kostenpost vormen. Een appartement met 2 kamertjes is een stuk goedkoper om te verzekeren als een volledig huis. Dus ondanks dat het huurbedrag laag is, is het verstandig een overzicht te maken van alle overige kosten.

Woonomgeving

De woonomgeving is uiteraard ook een belangrijk punt. Deze kan je in 2 subcategorieën onderverdelen, namelijk de daadwerkelijke geografisch ligging en de “sociale” ligging. Wat betreft de geografische ligging is het van belang dat je een woning vindt die wat locatie betreft voldoet aan jouw wensen. Denk hierbij aan de afstand naar je werk, hobby’s, vrienden en familie. Dan is er nog de “sociale” ligging, hiermee doelen we op de leefomgeving en de samenstelling van de buurt? Zijn er veel gezinnen of juist veel alleenstaande huurders en is de buurt veilig, zijn er veel inbraken of is er juist weinig criminaliteit? Voel je je veilig in de buurt en kan je je voorstellen hier te wonen en rustig over straat te gaan? Belangrijke punten om van te voren over na te denken!

De woning

Het belangrijkste punt is natuurlijk de woning zelf. Is de oppervlakte, het aantal kamers de staat van het sanitair en de verdere staat van de woning naar behoren? Moet je zelf nog veel gaan klussen of is het een woning waar je zonder al te veel problemen in kunt trekken?

Checklist

Natuurlijk zijn dit maar een aantal algemene punten en zijn er nog veel meer punten waar je op kunt letten bij het huren van een woning. Daarom willen wij je graag naar de volgende overzichtelijke checklist verwijzen met allerlei punten waar je bij een bezichtiging op kunt letten. Zo kan je met beperkte kennis toch veel informatie verwerken en heb je een duidelijke checklist in deze stressvolle periode van het zoeken naar een geschikte huurwoning.

Lees ook: Wanneer kom ik in aanmerking voor huurtoeslag?

Gerelateerd nieuws

Lees ook