Woningakkoord 2.0 - Verhuurdersheffing en huurverhogingen in light-verpakking

bron: Nu.nl

Zoals verwacht hebben de verschillende fracties hun akkoord gegeven aan het nieuwe plan voor de woningmarkt. Naast D66 gaven de SGP en de ChristenUnie hun zegen aan de aangepaste maatregelen van minister voor Wonen Stef Blok. De verhuurdersheffing en de huurverhogingen tegen scheefwonen staan nog wel overeind, alleen worden ze nu gepresenteerd in een 'light' versie.

Mildere huurverhoging scheefwonen

Scheefwoners kunnen namelijk nog steeds rekenen op een huurverhoging, alleen wordt deze minder heftig dan dat Stef Blok in zijn hoofd had. Inkomens boven de 43.000 euro krijgen een huurverhoging van 6,5% en dus niet de eerder zo bekritiseerde 9%. Huishoudens met inkomens tussen de 33.000 euro en 43.000 euro gaan maximaal 4,5% meer huur betalen, terwijl de lagere inkomens 3,5% huurverhoging voor hun kiezen kunnen krijgen. Door het snelle handelen van Stef Blok en zijn nieuwe vrienden kunnen de huurverhogingen per 1 juli 2013 worden doorgevoerd. De kwestie 'schending van de privacy' wordt handig omzeild doordat de Belastingdienst geen inkomensgegevens doorgeeft aan verhuurders, maar de categorie waarin het inkomen valt. Om de lagere inkomens een extra helpende hand te bieden wordt het budget voor de huurtoeslag verhoogd van 45 miljoen naar maar liefst 420 miljoen euro in 2017.

Verhuurdersheffing omlaag

De verhuurdersheffing wordt ook afgezwakt. Geen twee miljard, maar 1,75 miljard euro zal worden opgehaald bij verhuurders en woningcorporaties. Eerder wilde het CDA niet akkoord gaan met een dergelijke heffing. Buma was pas bereid tot verdere onderhandelingen als de verhuurdersheffing werd gehalveerd. D66, SGP en ChristenUnie bleken minder veeleisend.

Woningwaarderingsstelsel blijft bestaan

Het plan om huurprijzen te baseren op de WOZ-waarde van woningen is compleet van de tafel geveegd. Het oude woningwaarderingsstelsel blijft nu intact. Door de enorme prijsdalingen van huizen bleek het hanteren van de WOZ-waarde als stabiele basis voor huurprijzen niet haalbaar. Huurders die minder gaan verdienen, kunnen bovendien wellicht aanspraak maken op huurverlaging. Ook deze maatregel is nieuw voor minister Stef Blok. Om te kunnen voorzien in voldoende huurruimte zal de regelgeving voor het verhuren van kantoorpanden als geschikte woonruimte worden versoepeld.

Gerelateerd nieuws

Lees ook