Woningcorporatie mag van de overheid huurders geen eenmalige korting geven

bron: Omroep Zeeland

Er is een strijd gaande tussen woningcorporatie Zeeuwland en de Autoriteit Woningcorporaties (AW). Zeeuwland is gefuseerd met een andere woningcorporatie en wilde de huurders hiervan laten profiteren door hen eenmalig een huurkorting van €170 te geven. Volgens de AW is dit tegen de wet en mag Zeeuwland dit plan niet uitvoeren.

Huurders laten profiteren

Woningcorporaties Zeeuwland en Woonburg zijn het afgelopen jaar gefuseerd. Met dit samengaan gaat de organisatie zo’n 1 miljoen euro per jaar besparen. De huurdersvereniging is akkoord gegaan met het fusievoorstel, mits de huurders er financieel ook van zouden profiteren. Zeeuwland heeft daarop voorgesteld om alle 6.100 huurders in augustus 2017 een eenmalige huurkorting te geven van €170. Een voorstel dat uiteraard met veel enthousiasme werd onthaald door de huurders. Zeeuwland is gevestigd in Zierikzee en verhuurt woningen in onder andere Middelburg, Vlissingen, Goes en Bergen op Zoom.

AW steekt stokje voor korting

Maar nu het bijna zover is, heeft de Autoriteit Woningcorporaties Zeeuwland laten weten dat zij de eenmalige korting niet mogen geven aan hun huurders. Dit zou namelijk tegen de Woningwet zijn, waar ze een boete van €120.000 mee riskeren als ze het toch doen. Marco van der Wel, directeur van Zeeuwland zegt hierover tegen Omroep Zeeland: “Ze zeggen dat het verboden is om onze huurders een cadeautje te geven. Maar wij vinden niet dat we een cadeautje geven. Huurders moeten eenmalig minder betalen.” Daarbij was de AW en het ministerie van Binnenlandse Zaken op de hoogte van de voorgenomen huurkorting, omdat zij het fusievoorstel hebben goedgekeurd, waar dit plan ook in stond. Het is daarom volgens Van Der Wel niet alleen veel te laat, maar ook onterecht dat het AW nu met deze mededeling komt.

Geen korting

Zeeuwland stapt na de zomer naar de rechter om het verbod aan te vechten. Intussen is de eenmalige huurkorting in augustus van €170 van de baan. De 6.100 huurders zijn erg teleurgesteld; velen hadden al rekening gehouden met de financiële meevaller. Mocht Zeeuwland gelijk krijgen van de rechter, wordt de korting later nog verrekend. Aedes heeft ook laten weten dat het de beslissing van de AW onbegrijpelijk vindt.

Gerelateerd nieuws

Lees ook