Den Bosch luidt noodklok over huurders onder armoedegrens

bron: Nugeld.nl

Dat de huren fors zouden stijgen, konden we van mijlenver aan zien komen. Alleen zijn de gevolgen van die huurstijgingen wellicht bedroevender dan verwacht. De gemeente Den Bosch besloot als eerste de noodklok te luiden over de penibele situatie in de huursector. Volgens de gemeente belanden steeds meer huurders onder de treurige armoedegrens. Was in 2010 voor 21% van de huurders in Den Bosch de huur onbetaalbaar geworden, in 2013 is dat inmiddels razendsnel opgelopen tot 26%. De verwachting is dat dit percentage in 2018 op zal lopen tot een ongehoorde 37%!

Te zware woonlasten

Veel corporaties zijn overgegaan tot forse huurverhogingen om de torenhoge verhuurdersheffing te kunnen bekostigen. Dat heeft dus in Den Bosch ertoe geleid dat meer en meer huurders vanaf 2010 het hoofd niet meer boven water kunnen houden doordat de woonlasten simpelweg te zwaar worden. De stijging van 5% komt overeen met zo'n 1000 huurders. De vraag die opborrelt is of de inkomensafhankelijke huurverhogingen wel hun uiteindelijke doel bereiken: het aansporen van scheefwoners om te verhuizen en hun ‘te goedkope’ huurwoning achter zich te laten.

Alternatieve maatregelen huursector

De gemeente Den Bosch vindt de huidige ontwikkelingen zeer verontrustend en hoopt dat de landelijke politiek zal nadenken over alternatieve maatregelen zoals investeringen in verbeterde energievoorstellen, tijdelijke huurverlagingen en behoud van sociale huurwoningen. Morgen biedt de gemeente samen met woningcorporaties en huurders een petitie aan in Den Haag.

Gerelateerd nieuws

Lees ook