Minister Blok overweegt tijdelijke huurcontracten voor starters

bron: z24.nl

Een plan wat al eerder rondwaaide in Utrecht en Amsterdam lijkt nu vaste grond onder de voeten te krijgen. Minister voor Wonen Stef Blok overweegt namelijk tijdelijke huurcontracten voor starters in te voeren. Hiermee hoopt hij vooral de doorstroming meer op gang te krijgen doordat huurders eerder verhuizen naar een ander woning wanneer ze bijvoorbeeld meer gaan verdienen. Zo zouden ook de wachtlijsten voor sociale huurwoningen eindelijk afnemen.

Scheefwonen verminderen

In de steden Amsterdam en Utrecht werd al eerder opgeroepen tot tijdelijke huurcontracten voor starters. Minister Blok ziet wel wat in dit plan en wil dit voorstel wellicht invoeren voor zowel starters als jongeren en grote gezinnen. Ook zouden huurders die te veel verdienen voor een huurwoning binnen een bepaalde termijn op zoek moeten gaan naar een andere huurwoning. Blok hoopt op deze manier scheefwonen tegen te gaan en de wachtlijsten voor sociale huur in te korten.

Huurwoning voor onbepaalde tijd

Momenteel is het gebruikelijk om een woning te huren voor onbepaalde tijd. Hierdoor blijven veel huurders jarenlang op dezelfde plek zitten, ook als zij dus veel meer zijn gaan verdienen. In Amsterdam is een groot tekort aan goedkope sociale huurwoningen, vaak doordat huurders niet verhuizen. Met tijdelijke contracten worden huurders aangespoord om vaker om zich heen te kijken. Wellicht dat een andere huurwoning ze meer kan bieden. Ook zouden huurders de stap tot het kopen van een woning eerder maken. Waarschijnlijk wordt het plan van minister Blok a.s. vrijdag behandeld in de ministerraad.

Gerelateerd nieuws

Lees ook