Op zoek naar een alternatief voor huren? Start een eigen wooncoöperatie!

bron: RTL Nieuws

Ben je helemaal klaar met makelaars, woningcorporaties, bemiddelaars en tussenpersonen? Of lukt het je maar niet om een betaalbare woning te vinden? Sommige mensen kiezen ervoor om het helemaal zelf te gaan doen en een eigen wooncoöperatie te starten.

De Warren

Na Den Haag, Zwolle en het Friese Wûns is ook in Amsterdam de eerste wooncoöperatie een feit. De leden van coöperatie de Warren hebben het voor elkaar gekregen om als eerste ‘zelfbouw-coöperatie’ in Nederland 36 sociale- en midden huurwoningen te bouwen op de IJburg in Amsterdam. Het motief van de Warren is simpel: "In de huidige woningmarkt hebben starters op veel plekken nauwelijks de mogelijkheid om fatsoenlijk te kopen. Ook huren is steeds moeilijker: we komen niet in aanmerking voor sociale huur en bij vrije sector huurwoningen in de stad betaal je al gauw € 1.200,- tot € 1.500,- per maand voor soms dertig vierkante meter," laat voorzitter Chandar van der Zande weten aan RTL Nieuws.

Wat houdt het in?

Sinds juli 2015 is de wooncoöperatie onderdeel van de Nederlandse Woningwet. Deelnemers van de coöperaties organiseren zelf huisvesting en zijn gezamenlijk eigenaar van de woningen. Wooncoöperaties worden opgericht omdat deelnemers vinden dat zij betere en betaalbaardere huisvesting kunnen ontwikkelen dan bestaande instituten. Het voordeel van het concept is dat je als deelnemer inspraak hebt in de vormgeving van je eigen woning. Ook heb je zeggenschap over wie je buren zijn.

Het feit dat wooncoöperaties niet te maken hebben met verhuurdersheffing en andere extra kosten scheelt een hoop geld. "Een woningbouwcorporatie kent veel overhead en pakt de zaken duurder aan dan dat wij dit hoeven te doen. Particuliere ontwikkelaars bouwen ook voor het rendement, en dit drijft de huren momenteel erg op” zegt van der Zande.

Huren of kopen

Adri Duivesteijn, oud lid van de Eerste Kamer, is groot voorstander van de wooncoöperaties. In tegenstelling tot andere landen bestond het Nederlandse woonstelsel maar uit twee woonvormen: huren of kopen. “Je wordt 'verzorgd' of je bent consument, maar nooit producent. Mensen die zelfstandig hun eigen woning willen vormgeven, stuiten op institutionele barrières” aldus Duivesteijn.

Volgens de politicus moeten die barrières worden weggenomen, “Ik ben een warm voorstander van sociale verhuur, maar het is gek dat zij in ons land een monopolie op lagere inkomens hebben. In landen in Scandinavië en Duitsland is een wooncoöperatie volstrekt normaal: daar is een derde in handen van wooncoöperaties.”

Voor wie is het geschikt?

De Warren gaat bouwen voor mensen met minder vermogen. “Mensen in de zorg, creatievelingen of starters die het niet heel breed hebben. Zij hoeven geen absurd hoog bedrag in te leggen: de financiering loopt via de bank, subsidies en crowdfunding. Zo bouwen we niet alleen sociale- en middenhuurwoningen, maar ook twaalf eengezinswoningen tot 70 vierkante meter,” aldus van der Zande.

Lees ook: Je huis isoleren kun je zelf: 8 eenvoudige tips

Gerelateerd nieuws

Lees ook