Stef Blok in gesprek met woningcorporaties

bron: Ezpress.eu

Minister Blok en woningcorporaties, dikke vrienden zullen ze wellicht nooit worden. Toch probeerde de minister Wonen op de bestuursdag van de VNG zijn licht te laten schijnen over zijn plan van aanpak met betrekking tot de verhuurdersheffing en huurverhogingen.

Dilemma van de verhuurdersheffing

Het is inmiddels algemeen bekend dat woningcorporaties op z’n zachtst gezegd niet blij zijn met de verhuurdersheffing. Ze zijn bang dat hun investeringscapaciteit verloren gaat waardoor er geen geld overblijft voor nieuwe projecten. Stef Blok zegt hierover dat corporaties in het verleden vaak meer geld te besteden hadden dan de 1,7 miljard euro die de verhuurdersheffing op moet leveren. Volgens hem kan het dus niet zo zijn dat corporaties in financiële moeilijkheden komen.

Inkomensafhankelijke huurverhoging

Daarbij komt dat de inkomensafhankelijke huurverhoging eraan zit te komen. Deze maatregel moet enerzijds zorgen voor extra inkomsten voor de corporaties, anderzijds hoopt de minister dat scheefwoners door de verhoogde huren de stap zullen maken om een huis te kopen zodat betaalbare huurwoningen vrijkomen.

Gemeenten en woningcorporaties

Blok denkt dat het bij corporaties en gemeenten vooral zal draaien om een goede samenwerking. Zo kan beter worden ingespeeld op de woonbehoefte in de gemeente. Ligt de nadruk op kwalitatief wonen, bijvoorbeeld bij het groeiend aantal ouderen, of juist bij betaalbare sociale huurwoningen? Door hier samen een goed antwoord op te hebben, zal het mogelijk zijn efficiënter te investeren.

Gerelateerd nieuws

Lees ook