Tijdelijke woninghuur op basis van Leegstandwet: iets voor jou?

bron: Rijksoverheid.nl

Misschien ben je vanwege je werk of je persoonlijke situatie op zoek naar tijdelijke woonruimte, of zit je dringend om een woning verlegen omdat je op een wachtlijst staat. Het tijdelijk huren van een woning op basis van de Leegstandwet kan dan een handige tussenoplossing zijn. Huurwoningen legt uit hoe dit werkt en waar je op moet letten.

De Leegstandwet: tijdelijke verhuur van koopwoningen

De Leegstandwet geeft de eigenaar van een koopwoning de mogelijkheid om deze woonruimte tijdelijk te verhuren voor een periode van minimaal zes maanden en maximaal vijf jaar. Dit kan zeer handig zijn wanneer de woning bijvoorbeeld al langere tijd te koop staat of op de lijst staat voor renovatie of sloop. Anders dan bij normale verhuur hoeft de verhuurder geen rekening te houden met regels op het gebied van huurbescherming: hij mag een opzegtermijn van minimaal drie maanden hanteren, ongeacht hoe lang de woning verhuurd is.

Tijdelijke verhuur is geen antikraak

Tijdelijke woningverhuur dient niet verward te worden met antikraak, aangezien er bij antikraak geen sprake is van een huurcontract. Bij tijdelijke verhuur onder de Leegstandwet is dit wél het geval. Antikraak is daarmee meer een soort bruikleenovereenkomst voor woonruimte, waarbij je als huurder dan ook binnen een maand uit de woning kan worden gezet. Bij tijdelijke huur moet hiervoor een minimale opzegtermijn van drie maanden in acht worden genomen.

Sta jij te springen om woonruimte?

Heb je dringend woonruimte nodig, dan is het huren van een woning onder de Leegstandwet misschien wel de ideale (tijdelijke) oplossing voor jou. Doordat je als huurder minder zekerheid hebt, betaal je een veel lagere huur en de verhuurder zit niet met dubbele woonlasten. Als je tijdelijk ergens woonruimte nodig hebt of op een wachtlijst staat bij een woningcorporatie, kan dit een handige overbrugging zijn.

Door de aangetrokken koopwoningmarkt neemt het aantal langdurig te koop staande huizen in het goedkopere segment wel iets af - en hiermee ook het aantal tijdelijk aangeboden huurwoningen. Ondanks deze trend is het aanbod zeker de moeite waard: op Huurwoningen staan ruim duizend huurwoningen die al dan niet tijdelijk door particulieren worden aangeboden. Neem dus gauw eens een kijkje wat er in jouw gewenste woonomgeving beschikbaar is.

Belangrijke weetjes voor wie tijdelijk gaat huren

Het huren van een tijdelijke woning onder de Leegstandwet biedt niet alleen voordelen. Met name het feit dat je als huurder geen huurbescherming hebt, is belangrijk om als huurder in je achterhoofd te houden: dit geeft de verhuurder namelijk de mogelijkheid om de huurovereenkomst na zes maanden op te zeggen. Na deze opzegging geldt dat je minimaal drie maanden de tijd hebt om je woning te verlaten, afhankelijk van de opzegtermijn in het huurcontract.

Een ander aandachtspunt is dat de huurovereenkomst automatisch stopt na de einddatum die in het contract is opgenomen. Indien je met de verhuurder overeenkomt dat de huurovereenkomst verlengd wordt, loopt deze uiteraard wel door.

De verhuurder moet een vergunning hebben van de gemeente om de woning tijdelijk aan jou te kunnen verhuren op grond van de Leegstandwet. Wees er zeker van dat de verhuurder over deze vergunning beschikt. Check voor welke termijn deze vergunning is verleend: na het vervallen van de vergunning eindigt namelijk ook automatisch de huurovereenkomst. Om niet te veel te betalen, is het ook slim om te kijken welke maximale huurprijs er in de vergunning is vermeld. In je huurovereenkomst moet daarbij expliciet worden vermeld dat het over tijdelijke verhuur gaat op basis van de Leegstandwet.

Aan welke eisen moet de verhuurder voldoen?

De verhuurder moet eerst een vergunning van de gemeente krijgen om de woning op basis van de Leegstandwet te mogen verhuren. Deze vergunning is maximaal vijf jaar geldig en kent de volgende eisen:

  • De minimale duur van het verhuurcontract is zes maanden;
  • De huurder heeft een opzegtermijn van één maand (na afloop van de minimale contractduur);
  • De verhuurder heeft een opzegtermijn van drie maanden (na afloop van de minimale contractduur);
  • De eigenaar heeft de woning bewoond in de twaalf maanden voordat deze leeg kwam te staan en kan dit aantonen. Indien het om een te koop staande nieuwbouwwoning gaat dient deze niet eerder bewoond te zijn geweest;
  • In de tien jaar voorafgaand aan de vergunningsaanvraag is de woning niet meer dan drie jaar (in zijn geheel of grotendeels) als woonruimte verhuurd;
  • De huurovereenkomst eindigt hoe dan ook op de datum dat de vergunning voor Leegstandwet haar geldigheid verliest;
  • Er moet een schriftelijke huurovereenkomst worden aangegaan. Hierin dient te worden opgenomen wat de duur van de vergunning is en hoe hoog de in de vergunning vermelde huurprijs is. Ook moet vermeld worden dat de verhuur op basis van de Leegstandwet plaatsvindt.

Goede tussenoplossing

Kortom, een woning huren op basis van de Leegstandswet is een aantrekkelijke oplossing als je tijdelijk woonruimte nodig hebt. Zolang je rekening houdt met bovenstaande aandachtspunten en regels is het een zeer goed alternatief voor antikraak wonen, al is het maar omdat je relatief weinig betaalt en niet binnen een maand je woning uit kan worden gezet.

Gerelateerd nieuws

Lees ook