Unicum: verhouding huurwoningen en koopwoningen gelijk gebleven

bron: Nugeld.nl

Of het nu komt doordat bewoners minder kopen of juist meer huren is niet helemaal duidelijk. In elk geval is het een unicum in 27 jaar tijd dat het aantal kopers ten opzichte van het aantal huurders gelijk is gebleven. De jarenlange trend dat het aantal huiseigenaren harder groeide dan het aantal huurders is dus eindelijk doorbroken.

Huurders hogere woonlasten

In Nederland wonen 7,1 miljoen mensen in een zelfstandige woning, hetzij een koop- of huurwoning. Van deze groep is momenteel 59% daadwerkelijk woningbezitter. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten verder zien dat huurders in de vrije sector per maand het meeste kwijt zijn aan woonlasten, gemiddeld zo’n 850 euro per maand. Opmerkelijk, want dit is zelfs meer dan wat een huiseigenaar betaalt aan woonlasten.

Woningcorporaties

Huur je een woning in de sociale huursector, dan ben je over het algemeen voordeliger uit bij particuliere verhuurders. Huur je via een woningcorporatie, dan betaal je gemiddeld 30 euro meer per maand aan woonlasten. Toch huurt een overgrote meerderheid van de huurders in de sociale huursector - waarbij de maandelijkse huurprijs onder de 664,66 europer maand ligt - via woningcorporaties. In 2012 huurde maar liefst 82% een sociale huurwoning door aan te kloppen bij een corporatie.

Gerelateerd nieuws

Lees ook