Wat is duurder: een woning kopen of huren?

bron: Nugeld.nl

Huur je een woning? Dan zal je gemiddeld 597 euro per maand kwijt zijn aan huurlasten. Volgens Woononderzoek 2012 is dit bedrag 36% van het inkomen van een doorsnee huurder. Terwijl huiseigenaren slechts 25% van hun inkomen opmaken aan woonlasten. Dus wat is wijsheid: kopen of huren?

Hogere hypotheeklasten

Als je bovengenoemde cijfers ziet, is de beslissing misschien makkelijk gemaakt. Kopen is het nieuwe huren, hoor ik je denken. Alleen zijn de cijfers van het Woononderzoek lichtelijk misleidend. Want een huiseigenaar verdient vaak veel meer dan een gemiddelde huurder. Als je per saldo kijkt naar de maandelijkse lasten van een huurder of koper, dan is huren met afstand nog altijd de goedkoopste manier van wonen. De 25% van het inkomen van een gemiddelde koper komt namelijk overeen met 792 euro per maand. Hiervan gaat 593 euro direct op aan hypotheekkosten.

Huren is goedkoper

Een huurder is dus 195 euro goedkoper uit per maand. Natuurlijk bouwt een huurder geen woningbezit op, want kan meespelen in de beslissing wel of niet een woning te kopen. Maar heb je een lager inkomen, dan is huren een goedkope en flexibele oplossing. Gaat je inkomen omhoog, dan is het wellicht verstandig eens na te denken over het kopen van een woning. Zo voorkom je ook dat je gezien wordt als scheefwoner.

Gerelateerd nieuws

Lees ook