Woningcorporaties failliet door verhuurdersheffing

bron: Nu.nl

De woningcorporaties winden er absoluut geen doekjes om: de aankomende verhuurdersheffing zal geen spaander heel laten van een groot deel van de corporaties. Uit onderzoek van Adviesbureau Stec Groep blijkt dat minister Blok’s stokpaardje er zeer waarschijnlijk voor zorgt dat 5% van de woningcorporaties failliet gaat en vele andere in financiële problemen komen.

Heffing 1,7 miljard

De bedoeling is dat de corporaties gezamenlijk 1,7 miljard euro ophoesten. Dit is hoe de maatregel is vastgelegd in de laatste versie van het woonakkoord. Eerder bedroeg de heffing nog 2 miljard euro. Bijna driekwart van de corporaties maakt zich ernstig zorgen over de verhuurdersheffing.

Woningcorporaties fuseren

Verder bleek uit het onderzoek dat 15% denkt te moeten fuseren om financieel gezond te blijven, 10% zal hulp nodig hebben van andere partijen om te kunnen blijven bestaan. Slechts 62% van de woningcorporaties denkt het hoofd boven water te kunnen houden.

Bouwprojecten stopgezet

De heffing was een van de belangrijkste redenen voor het CDA om niet akkoord te gaan met het plan van Stef Blok. Juist nu investeringen in de woningmarkt noodzakelijk zijn, lijkt de heffing voor een averechts effect te zorgen. Zo denkt 75% van de corporaties nieuwbouw- en renovatieprojecten af te moeten zeggen door de heffing, alsmede te moeten besparen op onderhoud van woningen. Ook denkt driekwart van de corporaties woningen te moeten gaan verkopen.

Minder woningen gebouwd

Het woonakkoord houdt ook in dat er een inkomensafhankelijke huurverhoging aankomt, maar volgens de woningcorporaties zal deze verhoging niet opwegen tegen de loodzware heffing. Aedes, koepelorganisatie van woningcorporaties, gaf eerder al aan dat volgend jaar veel minder gebouwd zal worden, zo’n 12.000 woningen in plaats van de geplande 30.000 to 35.000 woningen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook