Woningcorporaties goed op weg: 32.000 huurwoningen verduurzaamd, maar het tempo moet omhoog

bron: NOS.nl

Woningcorporaties hebben recent 32.000 huurwoningen verduurzaamd. Hierbij is er voor gezorgd dat de woningen beter bestand zijn tegen de kou. Als gevolg hiervan worden de energiekosten van deze huurwoningen aanzienlijk lager, met als resultaat dat de huurwoningen afzien van een slecht energielabel. Met een slecht energielabel worden de labels E, F of G bedoeld. Woningcorporaties streven ernaar om voor het einde van 2028 alle huurwoningen met een slecht energielabel te verbeteren.

Overheden streven naar meer betere energielabels

De overheid en woningcorporaties maakten afgelopen juni de Nationale Prestatieafspraken, waarin staat dat er over vijf jaar geen huurwoningen mogen zijn met een energielabel E, F of G.

Aedes, de vereniging van woningcorporaties, benoemt in een door hen uitgegeven rapport dat gaat over de periode juli 2021 tot juli 2022 dat er bijna 1,1 miljoen sociale huurwoningen een zuinig energielabel hebben. Woningcorporaties zijn dus net iets over de helft: in totaal hebben zij namelijk 2,1 miljoen huurwoningen onder beheer.

Het tempo moet worden opgeschroefd

Volgens Aedes moet het tempo waarin het aantal woningen dat per jaar wordt verduurzaamd omhoog. De reden hiervoor is de veranderde methode om het energielabel te bepalen door de manier van het isoleren van bestaande en nieuwbouwwoningen. Voorheen werden er gemiddeld 31.000 woningen per jaar verduurzaamd en dit aantal moet worden verhoogd naar 35.000. Alleen dan kan de doelstelling om alle huurwoningen voor 2028 te verduurzamen behaald worden.

Noodzaak

Ook de Woonbond ziet de noodzaak ervan in om huurwoningen zo snel mogelijk te verduurzamen. Vaak krijgen zij de vraag van huurders wanneer hun woning aan de beurt is, waarop zij moeten antwoorden dat het nog twee of drie jaar kan duren. De oorzaken hiervan zijn onder andere een tekort aan arbeidskracht en kapitaal. Volgens Aedes hebben verschillende woningcorporaties een oplossing gevonden voor bewoners die lang moeten wachten op verduurzaming van hun woning. Zo gaan zij bijvoorbeeld langs met energiecoaches die de bewoners advies geven over hoe zij kunnen besparen op de energiekosten.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op de huurmarkt? Volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn!

Gerelateerd nieuws

Lees ook