'Schaf alle huurtoeslagen af!'

bron: Fd.nl

Heeft bekend ondernemer Annemarie van Gaal dé oplossing om scheefwonen tegen te gaan? Zou zomaar kunnen. Haar plan is in ieder geval gewaagd. Zo stelt ze voor om alle, maar dan ook alle huurtoeslagen af te schaffen. Vervolgens wil ze voor alle huurwoningen een marktconforme huur bepalen. De huurder krijgt dan de keus deze huur te betalen of 30% van zijn inkomen aan huur te betalen. Waanzinnig plan of briljante oplossing?

30% van inkomen aan huur

Natuurlijk raakt de gemiddelde huurder gelijk in paniek als hij of zij hoort: ‘Schaf alle huurtoeslagen af!’ Maar is dat terecht? Als een huurder maximaal 30% van zijn inkomen kwijt is aan huur, is een huurtoeslag dan nog nodig? Het afschaffen levert de overheid overigens 2,3 miljard euro per jaar op, aldus van Gaal.

Minder bureaucratie voor corporaties

Door het vaststellen van een marktconforme huur ontvangen woningcorporaties meer inkomsten, terwijl ze minder papierwerk hebben en dus besparen op administratiekosten. Met de huidige inkomensafhankelijke huurverhogingen zijn corporaties veel tijd en geld kwijt aan het invoeren, controleren, terugdraaien en nakijken van deze verhogingen van enkele procenten. Van Gaal denkt dat het tientallen jaren zal duren voordat scheefwonen daadwerkelijk zal verdwijnen, als dat al gebeurt.

Minister Blok

Dus een geniaal plan? Wie weet. In ieder geval geeft van Gaal’s voorstel genoeg stof tot nadenken. Vraag is of minister Blok iets ziet in de gewaagde maatregelen. De inkomensafhankelijke huurverhoging heeft hem immers heel wat tijd en energie gekost.

Gerelateerd nieuws

Lees ook